Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

reevaluari cladiri, pentru recalcularea impozitului cu cota micsorata

Se pot declara reevaluarile efectuate in cursul anului 2013 in evidentele fiscale pentru micsorarea cotei de impozitare? Sau numai la finele exercitiului?
Societatile mari care fac reevaluari in ianuarie le prind in contabilitate in octombrie (dupa aprobarea AGA) si le declara in noiembrie ale aceluiasi an, este corect sa micsoram cota de impozit cu luna octombrie ?
Adaugata in   Codul fiscal

2 raspunsuri


la 07 Feb. 2014
Conform ART. 253 din Codul fiscal, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% ºi 1,50%. inclusiv. Valoarea de inventar a cladirii este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. În cazul clãdirii la care au fost executate lucrãri de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de cãtre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaþia sã comunice locatorului valoarea lucrãrilor executate pentru depunerea unei noi declaraþii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminãrii lucrãrilor respective. În cazul unei clãdiri a cãrei valoare a fost recuperatã integral pe calea amortizãrii, valoarea impozabilã se reduce cu 15% . În cazul unei clãdiri care a fost reevaluatã, conform reglementãrilor contabile, valoarea impozabilã a clãdiri este valoarea contabilã rezultatã în urma reevaluãrii, înregistratã ca atare în contabilitatea proprietarului - persoanã juridicã. În cazul clãdirilor care aparþin persoanelor juridice care aplicã Standardele internaþionale de raportare financiarã ºi aleg ca metodã de evaluare ulterioarã modelul bazat pe cost, valoarea impozabilã a acestora este valoarea rezultatã din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administraþiei publice locale. În cazul unei clãdiri care nu a fost reevaluatã, cota impozitului pe clãdiri se stabileºte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureºti între: a) 10% ºi 20% pentru clãdirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinþã; b) 30% ºi 40% pentru clãdirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinþã .
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Feb. 2014
Stim si noi sa citim Codul fiscal! Nu mai dati citate, explicati pe intelesul tuturor prevederile Codului fiscal! Deci, daca avem un raport de reevaluare intocmit cu data de referinta 30.09.2013, cand trebuie contabilizat si declarata la finantele publice locale noua valoare a cladirilor?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x