Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

provizioane clienti incerti - inregistrare contabila

Buna ziua,
va rugam sa ne raspundeti la urmatoarea intrebare:
Constituirea provizionelor pentru clientii incerti conform art.22 din Codul fiscal se face in proportie de 30% pentru creantele peste 270 de zile constituite dupa 1 ianuarie 2006 si nu sunt datorate de persoane afiliate. Calculul fiscal se face la trimestru si inregistrarea contabila se face anual?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 12 Iun. 2014
Pentru clientii neincasati intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei, conform art. 22 alin. 1 lit. c din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d, f, g si i, nu sunt garantate de alta persoana, sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului, au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului. Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. Procentele prevazute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , aplicate asupra creantelor inregistrate incepand cu anii fiscali 2004, 2005 si, respectiv, 2006, nu se recalculeaza. Deci, societatea poate constitui un provizion deductibil fiscal in limita a 30% din valoarea creantei daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 22 alin. 1 lit. c din Codul fiscal.In conformitate cu prevederile pct. 187 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora. Potrivit prevederilor Codului de procedura civila , dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Potrivit prevederilor pct. 232 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In concluzie, daca cheltuiala cu provizionul constituit, a fost deductibila in proportie de 30% si veniturile vor fi impozabile 30%, iar diferenta de 70% va fi venit neimpozabil la determinarea profitului impozabil.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x