Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

drepturi de proprietate intelectuala

Sunt profesor universitar si sunt invitat sa tin cursuri in strainatate, de fiecare data am facut acest lucru printr-o firmape drepturi de proprietate intelectuala, dar am obtinut foarte putin din banii veniti din contract. Daca ma inregistrez pe numele meu la administratia finantelor publice ca obtin drepturi de proprietate intelectuala si platesc catre stat din ceea ce obtin la contractul din strainatate (fara sa mai existe o firma intermediara) este corect si suficient contabil si juridic?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 10 Oct. 2012
Puteti sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata si sa se stabileasca impozitul pe venit in system real Se datoreaza: - contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%) - contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuala. - Impozit pe venit 16% Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este: - venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei). Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este: - venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei). Pentru CAS, se va depune la ANAF Declaratia 600 şi va emite ?Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale?, cod 610, iar pentru CASS - ?Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate?, cod 620, pe baza declaraţiei de venit estimat/privind venitul realizat, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012. Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv, cu exceptia prevederilor art. 12-16 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Articolele 12 si 13 cuprind exceptii de la aceasta regula generala, persoana fizica putand fi supusa legislatiei statului de trimitere daca este vorba de o detasare sau in situatia desfasurarii in mod obisnuit a activitatii in doua sau mai multe state, sub conditia respectarii dipozitiilor cuprinse de aceste articole. Pentru justificare este necesara prezentarea unui document portabil care sa ateste legislatia aplicabila acestei persoane (A1). Astfel puteti sa achitati contributiile in Romania.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x