Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Dividende de plata

Daca la sfarsitul anului 2013 am profit sunt obligata sa calculez si sa inregistrez dividende? Cum fac acest lucru si pana cand se calculeaza si se platesc dividendele? Pot sa las profitul in balanta de verificare fara sa calculez dividende sau pot sa il trec in alte conturi pentru a nu plati acest impozit pe dividende?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 27 Ian. 2014
Nu. La finele ecercitiului financiar 2013, se repartizeaza doar rezerva legala. Rezultatul (profitul) poate ramane ca rezultat reportat sau fi repartizat pe dividende, alte rezerve etc, in functie de optiunea asociatilor. In cazul in care asociatii opteaza pentru repartizarea profitului pe dividende, dupa depunerea situatiilor financiare, repartizati profitul pe dividende si constituiti impozitul pe dividende prin nota conta bila 457= 446 analitic, si puteti incepe plata dividendelor. Conform ART. 36 din Codul fiscal-o persoana juridica romana care distribuie/ plateste dividende catre o persoana juridiaca romana are obligatia sa retina ,sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat. Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% a supra dividendului brut distribuit/ platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la da ta de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie /plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu a u fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la da ta de 25 ianuarie a anului urmator.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x