Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Diurna Franta 2013

O firma din Romania are 10 angajati care sunt detasati in Franta, diurna legala in aceasta tara este de 75,48 euro/zi x 21 zile lucratoare=1585 euro pentru un salariat. Va rog sa-mi spuneti, din 01.02.2013, diurna care ii revine unui salariat transformata in lei se adauga la venitul brut si se retin toate contributiile aferente?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 16 Feb. 2013
Buna ziua, Diurna externa pentru Franta conform OUG 19/2012 este de 32.60 euro. Diurna deductibila conform Legii571/2003 este de 32.60*2.5=81.5 euro. Conform OG nr 8/2013, incepand cu data de 1 Februarie 2013 este considerata venit de natura salariala indemnizatia de delegare/detasare (diurna) ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului. De asemenea, diferenta peste pragul de 2.5 intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Diurna compenseaza cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de deplasare/detasare. De aceea, consideram ca diurna se plateste salariatului anterior plecarii in delegatie. Salariatul trebuie sa intocmeasca Decont de cheltuieli (pentru deplasari externe - Cod 14-5-5). Conform Normei specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobata prin OMEF 3512/2008 acest formular serveste ca: - document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate (in valuta si in lei), cu ocazia deplasarii in strainatate; - document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans; - document justificativ de inregistrare in registrul de casa (in valuta) si in contabilitate Cheltuielile cu indemnizatia de deplasare (diurna) se justifica cu ordinul de deplasare (delegatie)/ decont de cheltuieli.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x