Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Definitia Microintreprinderii

Buna ziua,

Am o nelamurire si mi-as dori foarte tare un raspuns clar. Mi-am deschis o SRL in luna martie si am un contract de management cu o firma de asigurari. Intrebarea mea este: Tinand cont de articolul de mai jos, ma incadrez sau nu la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor?

Textul de lege suna in felul urmator. Va rog sa sesizati cuvintele scrise de mine cu litere mari.

"O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

- realizează venituri, ALTELE DECAT cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, CU EXCEPTIA persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;

- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;

- capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale."

Eu inteleg din primul paragraf ca daca intreprind activitati de consultanta sau management in domeniile: bancar, asigurari, reasigurari, ma incadrez la plata impozitului pe venit (3%).

Atentie, se foloseste o excludere (altele decat) dupa care se enumereaza niste domenii de activitate (bancar, asigurari, reasigurari) iar apoi se foloseste o alta excludere (cu exceptia) si se enumereaza activitatile de consultanta si management.

De aici inteleg ca aceste activitati de consultanta si management sunt excluse din prima enumerare.

Va rog sa-mi spuneti daca interpretarea mea este cea corecta iar DACA NU... atunci as vrea sa stiu unde anume gresesc.

Multumesc anticipat.
Adaugata in   Codul fiscal

8 raspunsuri


la 02 Apr. 2013
Buna ziua, Ca sa pot sa va ofer un raspuns cat mai exact va rog sa imi spuneti ce trebuie sa se inteleaga din " am un contract de management cu o firma de asigurari"? SRL dumeavostra presteaza serviciile de management? Adica aveti venituri din activitati de management? Nu imi este foarte clar.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Apr. 2013
Buna ziua, Da, SRL are ca principal domeniu de activitate 7022 (Consultanta in afaceri si management), desi codul CAEN cred ca nu este atat de relevant. In momentul de fata, prin aceasta firma, am un contract de management cu o companie de asigurari. Este singura sursa de venit a firmei si nu depasesc plafonul de 65000 EUR pe an. Tinand cont de paragraful din intrebarea mea, pot opta pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor sau sunt obligat sa platesc impozit pe profit de 16% ? Multumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Apr. 2013
Scuze, inca o data, poate n-am fost suficient de clar in raspunsul meu. Da, in momentul de fata, SRL presteaza servicii pentru aceasta firma de asigurari in baza unui contract de management.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Apr. 2013
Daca SRL a fost infiintat in martie 2013, nu aveti legatura cu anul 2012. Sau a fost infiintat in martie 2012? Conform OG nr. 8/2013 -Art. 112.2. - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu. (2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 112 1. (3) Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute la art. 112 1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35. (4) O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la art. 112 1 lit. d) este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului. (5) Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112 1. (6) Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care: a) desfasoara activitati in domeniul bancar; b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii; c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului. (7) Persoanele juridice romane care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data de 1 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.” Asa cum e specificat la alin (6) nu sunteti obligat sa aplicati sistemul de impunere pe microintreprindere daca "desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului".
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Apr. 2013
Doamna Cruciu, Va multumesc pentru raspuns. Totusi, intrebarea mea era: "pot sa optez pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor sau sunt obligat sa platesc impozit pe profit?" Firma este infiintata in Martie 2013, luna trecuta. Insist cu aceasta intrebare pentru ca mai multi contabili mi-au spus ca sunt OBLIGAT sa platesc pe profit de 16%, iar mie mi se pare evident din articol ca ma incadrez la microintreprindere. Multumesc
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Apr. 2013
Articolul 39 din OG nr 8/2013, prezentat anterior spune foarte clar: "(6) Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care: .......... c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului." Sistemul de impunere reglementat de OG nr 8/2013 este sistemul de impunere pe microintreprindere. Conform codului CAEN 7022 desfasurati servicii de consultanta.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Apr. 2013
In regula, va multumesc mult pentru disponibilitate si pentru raspuns. Eu sunt proaspat intrat in probleme de genul asta. Este incredibil cum toata lumea evita sa-mi dea un raspuns de genul: "Prietene, prestezi servicii in baza unui contract de management/consultanta... in cazul asta, din lege se intelege CLAR ca poti opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor". Ok, am inteles... deci nu sunt obligat sa platesc 3% pe venit, dar nu scrie nicaieri c-as fi obligat sa platesc 16% pe profit. In conditiile astea, dau fuga la ANAF si pentru trimestrul 2 sunt micro... Multumesc de sfaturi!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Apr. 2013
Buna ziua, Ma bucur daca v-am putut fi de folos. Pana la urma eu pot sa va spun exact ce scrie in lege, dar la final este alegerea dumneavostra.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x