Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

deductibilitate pierdere fiscala SRL nou infiintata fara activitate

In conformitate cu prevederile Art. 31 Pierderi fiscale CF, asa dupa cum a fost modificat prin OUG 115/14.12.2023:
"(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declara?ia de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
...
(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declara?ia de impozit pe profit, aferente anilor preceden?i anului 2024/anului care începe în 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective.
(8) În cazul în care se recuperează atât pierderi fiscale anuale, potrivit dispozi?iilor alin. (1) ?i (7), pentru aplicarea limitei de 70%, aceste pierderi se cumulează."

Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca am infiintat un SRL cu obiect de activitate sanatate umana, platitoare de impozit pe profit, in luna septembrie a.c., nu am desfasurat activitate si sper sa pot deschide cabinetul medical in luna ianuarie 2024. Voi depune declaratie de inactivitate. Nefiind declarata pierderea fiscala in declaratia de impozit pe profit, pot deduce toata pierderea din profitul anului 2024, an in care voi incepe sa realizez venituri? In cazul in care raspunsul este nu, adica se aplica deductibilitatea pt 70% din pierderea inregistrata, atunci diferenta de 30% este cheltuiala nedeductibila? In aceasta situatie, pot considera data punerii in functiune a aparaturii medicale, data la care voi incasa venituri de la primul pacient tratat? Potrivit prevederilor de la art. 28 alin. 20 din Codul fiscal,? contribuabilii care investesc in mijloace fixe destinate prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale, precum si infiintarii si functionarii cabinetelor medicale pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii in functiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.?, as putea sa inregistrez pe cheltuieli echipamentele achizitionate pt dotarea cabinetului medical nou infiintat in anul 2024? Alte cheltuieli de infiintare, de ex. casa de marcat - voi calcula amortizare liniara .

1 raspuns


la 27 Dec. 2023
Daca nu ati avut activitate, se depune declaratia de inactivitate pentru anul fiscal respectiv, iar rezultatul este 0. Daca ati avut operatiuni de achizitie mijloace fixe si le incepeti amortizarea din momentul achizitiei veti inregistra pierdere pe exercitiul respectiv sau incepeti amortizarea din momentul punerii in functiune daca este cazul.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x