Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

contributii asociatii de proprietari

Buna seara

Va rog sa-mi raspundeti ce contributii trebuie sa plateasca si sa declare o asocieti de proprietari in urmatoarele cazuri in anul 2012 :

-la contractele de mandat persoane alese , cenzori , etc.acestea fiind pensionare

- la contractele de conventii civile anumite persoane ca :administrator , femeie de serviciu neavand contract munca si nici un fel de venit ce contributii ar trebui sa fie ?

Va multumesc!
Adaugata in   Codul fiscal

2 raspunsuri


la 17 Ian. 2012
La conventiile civile trebuie sa se exercite optiunea de impunere a venitului brut in momentul incheierii fiecarui contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. Platitorul veniturilor din contracte retine fie impozit in cota de 10%, fie impozit in cota de 16%, Se retine CAS 10,5%: Somaj 0,5%: CASS 5,5%: Impozit calculat si retinut 10% sau 16%: Contract de mandate pensionari - din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii, indemnizatiile administratorilor sunt considerate venituri asimilate salariilor si impozitate conform art. 55 alin. 2 lit. j din Codul fiscal. Retineti asadar: - contributia de asigurari de sanatate angajat si angajator in cotele de 5,2% si 5,5% - impozit pe venit de 16%. Nu exista obligatia platii contributiei pentru: - concedii si indemnizatii - Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - - accidente de munca si boli profesionale - asigurari de somaj
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Ian. 2012
- Pentru cenzor pensionar, persoana aleasa cu contract de mandat se retine: CAS 10,5% CASS 5,5% Impozit 16% si din partea asociatiei: CAS 20,8% CASS 5,2% 0,168% accidente de munca si boli profesionale. - Administratorul si femeia de serviciu pot colabora cu asociatia doar in baza unui CIM, conform art.7, al.1, pct.2, cu subpunctele 2.1 si 2.2 din OUG nr. 58/2010 modificat cu OUG nr. 82/2010. In acest caz se retin toate obligatiile aferente CIM-ului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x