Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Care cheltuieli privind mijloacele de transport auto sunt deductibile fiscal ?

O societate are urmatoarea situatie:
4 salariati: un director , un contabil ,un agent de vanzari si un inginer.
7 autoturisme care nu se incadreaza in exceptiile codului fiscal,utilizate de primii trei si o autoutilitara utilizata de inginer.
Care cheltuieli sunt deductibile (rate,dobanzi,amortizari,carburanti ) si in ce masura pentru :
a. autoturismele distribuite spre a fii utilizate de personalul de conducere( director , contabil);
b. autoturismul utilizat de agentul de vanzari;
c. autoutilitara utilizata de inginer;
d. mijloacele de transport auto ramase nedistribuite?


1 raspuns


la 10 Iun. 2014
Conform prevederilor Codului fiscal, nu sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului. Pentru taxa pe valoarea adaugata se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule, precum si a cheltuielilor legate de acestea, daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. In sensul impozitului pe profit, cheltuielile aferente vehiculelor supuse limitarii fiscale cuprind cheltuielile direct atribuibile, ca : impozite locale, asigurare obligatorie, inspectii tehnice periodice, rovinieta, chirii, cheltuieli de reparatii, de intretinere, cheltuieli cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuieli cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului etc.Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi atribuibile pentru un anumit vehicul. Din punct de vedere legal, se considera ca vehiculele sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice in urmatoarele situatii, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate in interes de servici, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto, justificarea facandu-se pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs. Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.Doar cheltuielile cu amortizarea nu intra sub incidenta prevederilor de limitare, aceste cheltuieli se vor deduce conform art. 24 din Codul fiscal. In concluzie, doar autoutilitara poate avea deductibile cheltuielile in totalitate, celelalte autoturisme urmand a prezenta documente justificative pentru utilizarea integral in interesul societatii pentru o deducere integrala, sau partial daca este cazul, vehiculele ramase nedistribuite, daca nu sunt folosite nu vor prezenta cheltuieli, sau daca sunt utilizate de alte persoane, nu se va inregistra decat amortizarea. Nu este de neglijat si faptul ca daca societatea nu poate prezenta documente justificative perfect intocmite, deducerea cheltuielilor poate fi anulata.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x