Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Calcul amortizare apartament inchiriat

Buna ziua.

Ma adresez dumneavoastra cu cateva intrebari legate de impozitarea in sistem real a unui apartament proprietate personala (unic proprietar). Apartamentul este cumparat in 2013, am locuit pana in 2022 in el, ulterior l-am inchiriat. Pentru 2022 am aplicat impozitare prin cote forfetare iar din 2023 iau in considerare impozitarea in sistem real.
Am inteles ca una din cheltuielile deductibile ar fi amortizarea apartamentului.

Cum as putea sa calculez valoarea de amortizare a apartamentului ? Împart valoarea de achizitie din 2013 a apartamentului la numarul de ani din nomenclator?

În nomenclator se mentioneaza o durata de amortizare intre 40 si 60 de ani pt tipul acesta de imobil. Am inteles ca pot sa-mi aleg eu durata de amortizare in acest interval, este corect?

Daca optez pt amortizare in 40 de ani, cei 40 de ani curg din anul cumpararii apartamentului (2013) sau din anul inchirierii (2022)?

În afara de registrul de evidenta fiscala si fisa de operatiuni diverse (am inteles ca aceasta din urma ar fi necesara pt amortizarea mijloacelor fixe), mai sunt si alte registre / documente obligatorii pt impunerea in sistem real a veniturilor rezultate din inchirierea apartamentului?

Cu stima

2 raspunsuri


la 15 Feb. 2023
Amortizarea mijloacelor fixe se face pentru persoanele care au cod fiscal si au contabilitate in sistem real. Pentru deducerea cheltuielilor de amortizare trebuie sa aveti un plan de derulare pe perioada mentionata in nomenclator
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Feb. 2023
In cazul persoanelor fizice, codul fiscal nu este CNP-ul? Din ce am inteles planul de derulare se tine cu ajutorul fisei de operatiuni diverse, ma insel? Sau am inteles eu gresit si amortizarea apartamentului nu intra pe lista de cheltuieli deductibile in situatia persoanelor fizice care opteaza pentru impozitarea in sistem real a veniturilor din inchiriere?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x