Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Bon de carburanti

Buna ziua,

Pana acum bonurile de combustibil (cu valori cuprinse intre 100-300 lei) le-am inregistrat in contrabilitate deducand 50% si 50% din valoarea de TVA. Dupa HG 84/2013, daca nu este trecut codul fiscal al beneficiarului, nu mai sunt deductibile?

Multumesc anticipat.
Adaugata in   Codul fiscal

3 raspunsuri


la 21 Mar. 2013
Buna ziua, In cazul achizitionarii carburantilor auto pe baza de bon fiscal, bonurile sunt documente justificative care stau la baza inregistrarii cheltuielilor in contabilitate daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului fara a fi impusa o limita de valoare a acestora. Cheltuielile cu carburantii sunt deductibile in limitele stabilite la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal , respectiv nu sunt deductibile: t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat; 2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii; 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi; 5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial. Taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil este deductibila in limitele si conditiile stabilite la art. 145 - 147 din Codul fiscal . Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului. In acest sens nu este impusa nicio limita de valoare a bonurilor fiscale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Mar. 2013
Si cum este la fel. Se poate deduce 50% din cheltuiala si 50% din TVA, daca emitentul scrie, din casa lui de marcat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Conform HG 84/2013: "TVA poate fi dedusa de beneficiar, in conditiile legii, pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile OUG nr. 28/1999 , a caror valoare individuala, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanti auto pe baza de bonuri fiscale."
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Mar. 2013
Nu mai este valabil stampilatul pe verso si scris de mana numarul autovehiculului.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x