Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Amortizare asociatie fara scop lucrativ

Asociatia de ajutor pentru inmormintare la care lucrez detine in proprietate o casa in care isi are sediul, cumparata in 1937.
Finantele de la Primarie (Timisoara) mi-au cerut fisa mijlocului fix sa vada daca casa este amortizata. Noi nu avem asa ceva, dar se poate completa o astfel de fisa. Stiu ca au fost ani in care asociatiile fara scop lucrativ nu trebuiau sa calculeze amortizarea.
Daca puteti sa-mi spuneti cum este cu amortizarea la asociatia fara scop lucrativ?
Si care a fost perioada in care nu era necesar calculul amortizarii pentru aceste asociatii.

Multumesc.

2 raspunsuri


la 06 Mar. 2013
Buna ziua, Conform HOTARARII nr. 909 din 29 decembrie 1997 (*actualizată*) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 54/1997 (actualizată până la data de 27 ianuarie 2003*): "I. Capitalul imobilizat supus amortizării 1. Amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale la agenţii economici şi la persoanele juridice fără scop lucrativ, asa cum sunt definite la art. 1 din Legea nr. 15/1994, cu modificările ulterioare, denumita în continuare lege, se face potrivit acestei legi şi prezentelor norme metodologice." " 2. Agenţii economici, persoanele juridice fără scop lucrativ, precum şi persoanele fizice şi asociaţiile fără personalitate juridică, care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, care imobilizeaza capital în active corporale şi necorporale, supuse deprecierii prin utilizare sau în timp, vor calcula, vor înregistra în contabilitate şi vor recupera uzura fizica şi morala a acestora, pentru refacerea capitalului imobilizat." "Pentru clădiri şi construcţii, lucrările de modernizare trebuie sa aibă ca efect sporirea gradului de confort şi ambient. Amortizarea cheltuielilor aferente lucrărilor de modernizare se face fie pe durata normală de utilizare rămasă, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% . Dacă lucrările de modernizare se fac după expirarea acestei durate, se va stabili o noua durata normală de utilizare de către o comisie tehnica."
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 07 Mar. 2013
Multumesc mult. Daca asociatia nu obtine venituri din activitati economice, atunci mai calculeaza amortizare? Si casa fiind din 1937 cumparata cred ca s-a si amortizat . Nu stiu ce raspuns sa-i dau doamnei de la Directia Fiscala de la Primarie. Fisa mijlocului fix unde apare si amortizarea nu o avem si daca completez o fisa cu toate datele nu stiu la amortizare ce sa trec. Nu s-a calculat niciodata amortizarea pentru cladire. Va multumesc mult.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x