Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Achizitii de bunuri si servicii intracomunitare

O societate nou infintata ca neplatitor de TVA va face achiziti de bunuri si servicii intracomunitare, pe care le va vinde on-line.
Pentru aceste servicii intracomunitare trebuie sa se inregistreze in scopuri TVA, dar pentru bunuri poate beneficia de art.126 alin.4 lit.b?
Cum este corect? Daca se poate, puteti scrie o monografie contabila pentru varianta legala?
Cum va eminte factura catre client, cu sau fara TVA?
Multumesc.
Adaugata in   Codul fiscal

2 raspunsuri


la 25 Aug. 2012
Pentru a putea efectua achizitii, respectiv livrari catre UE, societatea trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA si inscrisa in ROI. Conform prevederilor OUG nr.54/2010, aveti obligatia inregisrarii in Registrul operatorilor intracomunitari inaintea achizitiei sau livrarilor UE. Achizitia urmeaza a fi raportata in decontul de TVA (300) si se va intocmi declaratia 390. Avand in vedere prevederile art. 126 alin (4) prin derogare nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii: a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila; b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme. (5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor. (6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru derogarea prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. In cazul in care se livreaza catre societati din UE cu cod valid TVA facturati fara TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 26 Aug. 2012
Multumesc frumos ca mi-ati raspuns. Dvs aveti calitatea de expert de aceea va rog sa aveti ingaduinta de a-mi suporta nestiinta mea. Si anume, va rog sa-mi spuneti da ce scriu mai jos este corect: 1. sunt obligata chiar daca fac doar achizitii de bunuri intracomunitare sa ma declar in scop de tva. Asta inseamna ce devin platitor de tva? ( am vazut ca exista mai multe optiuni cu drept de deducere, fara drept de deducere, tva 24% ) - ce varianta v-a fii in cazul meu 2. lunar se depun decl 300 si 390 fiindca trebuie sa ma inscriu si in ROI 3.Nu inteleg pct 6 scris de dvs...daca puteti sa scrieti pe intelesul unui om cu minim de cunostiinte in domeniu. Multumesc frumos. Liliana
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x