Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Monografii contabile proceduri fiscale

Societatea noastra a incheiat exercitiul financiar cu pierdere. Cheltuielile de protocol au fost considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit. TVA-ul din facturile de protocol a fost considerat deductibil. Trebuia calculat la sfarsitul anului TVA-ul nedeductibil aferent facturilor cu cheltuieli de protocol? Daca societatea are pierderi, este influentata deductibilitatea TVA? Cum se poate remedia situatia in cazul in care trebuia calculat TVA nedeductibil? Va multumesc.?

2 raspunsuri


la 18 Sep. 2014
Cheltuielile de protocol, la inregistrare se considera nedeductibile pana la sfarsitul exercitiului cand se traseaza rezultatul. Din punct de vedere la TVA acesta nu trebuie inregistrat ca deductibil, iar daca ati facut-o trebuia sa faceti ajustarea la finalul exercitiului. Remedierea se face prin inregistrarea in anul urmator a corectiei prin contul 1174, urmand ca si in declaratiile de TVA sa faceti regularizarea.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2014
TVA nedeductibila nu se calculeaza la inregistrarea in contabilitate decat pentru alcool, cafea si tutun. La acestea cheltuiala cu protocolul si TVA sunt din start nedeductibile. Pentru sfarsitul de perioada de calcul (trimestru sau an), conform normelor de aplicare a codului fiscal, se calculeaza cat din cheltuiala este deductibila sau nu. Atentie, OG 84/2012 a modificat procedura de calcul, in sensul ca pragul de 2% nu se aplica doar profitului contabil+cheltuieli cu impozitul +cheltuieli cu protocolul deductibil limitat, ci bazei reale de impozitare, adica la profitul contabil brut se aduna toate cheltuielile nedeductibile. Pentru partea de cheltuieli care este nedeductibila la sfarsit de an (la d-voastra toate cheltuielile) se calculeaza TVA nedeductibila aferenta. Pentru aceasta suma se intocmeste si autofactura, care se inregistreaza de maniera 635=4427, unde 635 este deasemenea cheltuiala nedeductibila. Atentie, autofactura se intocmeste doar odata pe an, cu ocazia intocmirii declaratiei 101, cand impozitarea pe anul precedent devine finala.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x