Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

factura dauna de la furnizor din Uniune

in urma unui transport la un beneficiar din ue s-a constatat dauna in timpul transportului din RO-UE. Beneficiarul a facut factura pe dauna respectiva . cu inregistrez factura? cu taxare inversa(Normal daunele nu sunt purtatoare de tva). ?

1 raspuns


la 14 Iul. 2014
Pentru recuperarea pagubei de la transportator, beneficiarul emite o factura prin care inscrie suma totala a pagubei, dar fara a evidentia, distinct, suma TVA colectata la valoarea despagubirii. In acest context se are in vedere faptul ca baza de impozitare a TVA nu se cuprind sumele solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. Acest aspect fiscal este reglementat prin art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal: Baza de impozitare nu cuprinde sumele reprezentand penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Practic, suma facturata de catre cumparator pe numele transportatorului cuprinde si TVA, beneficiarul transportului fiind indreptatit sa recupereze de la transportator atat costul bunurilor livrate de catre vanzator, cat si suma TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4427 rezultata din aplicarea regimului de taxare inversa pentru tranzactia intracomunitara de bunuri.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x