Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Achizitii intracomunitare. TVA

Intrebare: Lunar facem achizitii intracomunitare de la un partener din Germania cu cod valid de TVA german, achizitii pe care le declaram in D390 cu taxare inversa. Partenerul doreste sa ne plateasca un buget pentru servicii de marketing, prestate de noi pe piata romaneasca (vindem cu ridicata mai departe aceste produse clientilor nostri in magazine, hypermarketuri, le facem cunoscute pe piata romaneasca) si pentru aceasta ne solicita o factura, nu vor sa ne factureze ei credit note. Intrebarea mea este cum facturez, cu sau fara TVA 24%, precum si incadrarea in declaratia 390 si 300.
Raspuns:
Operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o prestare intracomunitara de servicii pentru care trebuie emisa o factura lunar sau periodic, in functie de prevederile contractuale sau de intelegerea cu partenerul extern.
Avand in vedere faptul ca serviciul respectiv este utilizat de catre firma din Germania pe teritoriul Germaniei, pentru activitatea sa economica desfasurata in afara teritoriului Romaniei, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind impozabil la beneficiar prin aplicarea prevederilor regulii generale de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.
 
Prevederile acestui articol sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice." Practic, prin aceasta regula se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului. In acest caz, serviciul este neimpozabil la prestatorul serviciilor din Romania, dar impozabil la beneficiarul serviciului din Germania, caz in care serviciul este taxabil in Germania. Pentru impozitarea acestui serviciu, beneficiarul din Germania aplica regimul de taxare inversa.

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa aveti in vedere precizarile alineatului 10 de la punctul 13 din normele de aplicare care prevad faptul ca prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Comunitate si serviciul este prestat catre sediul activitatii sale economice sau catre sediul sau fix, aflat in alt stat membru decat Romania. Aceasta conditie se considera indeplinita daca beneficiarul comunica prestatorului:
- o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix, din Comunitate;
- un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta cand obtine confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei nu are relevanta pentru stabilirea tratamentului fiscal aplicabil. Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect este relevant locul unde serviciile prestate sunt efectiv utilizate, aspect care rezulta din clauzele contractului incheiat cu partenerul extern.

Astfel, daca serviciul este utilizat in afara Romaniei, operatiunea este neimpozabila in Romania. In aceste conditii, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze TVA;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19 litera l);
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 cu reportarea la randul 3.1 denumit "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- sa raporteze serviciul prin declaratia informativa cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu simbolul P.

In concluzie, furnizorul bunurilor procedeaza corect prin solicitarea unei facturi din partea firmei din Romania care presteaza un serviciu. Prestarea acestui serviciu trebuie inscrisa in obiectul de activitate al societatii prin identificarea unui cod CAEN corespunzator.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

mioara nica 27 Mai. 2013
O societate neplatitoare de tva face un import de materie prima din Italia. Furnizorul are cod vat si factureaza fara tva .Ce declaratii trebuiesc depuse in Romania? Importurile vor fi mai mici de 10000euro.
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x