Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Salariat se pensioneaza dar doreste sa mai lucreze

B una seara,

Am un salariat care in luna ianuarie 2014 a depus dosarul de pensionare. El a lucrat si lucreaza si acum, dar am primit o adresa de la casa de pensii unde ne anunta ca este pensionar cu decizia nr....... din 08.mai 2014( adresa primita pe 02.06.2014). El doreste sa lucreze mai departe cu 4 ore.
Intrebarile mele sunt:

- cum procedez ii desfac contractul de munca si cu ce data?
- pe perioada lucrata il platesc normal?
- ii pot face act aditional la contractul existent cu micsorarea perioadei de lucru?
- ce contributii ii retin atat lui cat si ce plateste societatea?

Multumesc anticipat,
Mimim
Adaugata in   ANAF si MFP

1 raspuns


la 02 Iun. 2014
Daca salariatul a facut cerere de pensionare pentru limita de varsta contractul individual de munca inceteaza de drept la comunicarea si primirea efectiva a deciziei de pensionare. Acest fapt reprezinta incetarea prin efectul legii a raporturilor de munca, independent de voința vreunei parti, avand loc in urma producerii unui act sau fapt juridic. la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii. In toate cazurile la data primirii deciziei de pensionare contractul individual de munca inceteaza de drept.In cazul reincadrarii persoanei, trebuie tinut cont ca pot cumula pensia cu salariul pensionarii apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiaza de o pensie mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul respectiv. Nu pot cumula pensia cu salariul pensionarii care beneficiaza de o pensie mai mare decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul respectiv si care realizeaza venituri asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x