Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

PFA neasigurat desi platesc CNAS si Pensii

Buna ziua! Va cer ajutorul pentru a lamuri o problema legata de plata asigurarilor sociale.
Am un PFA in sistem real din 2006 si, desi platesc 5% catre CASS respectiv 35,5% catre Casa de Pensii, am avut surpriza sa merg la cabinetul medical pentru o adeverinta medicala si sa-mi spuna ca nu sunt in baza de date. Am fost la ANAF de unde apartin si mi s-a spus ca in baza lor de date figurez cu CASS platit la zi, doar ca suma nu este suficienta pentru a avea calitatea de ASIGURAT. Mentionez ca venitul anual estimat in ultimii ani a fost de 1000-2000 ron.
Va rog sa-mi spuneti cat trebuie sa declar Venitul Anual Estimat respectiv Cheltuieli Deductibile Estimate pentru a plati catre CNAS respectiv Pensii si pentru a fi ASIGURAT.
Nu vreau sa ma trezesc peste alti 10 ani ca am platit degeaba si nu sunt asigurata.
Va multumesc!

2 raspunsuri


la 12 Sep. 2014
In cazul PFA, acestea trebuie sa depuna declaratia 600 pentru calculatia CAS si contributia pentru pensie, considerand aceasta ca pe un contract individual cu Casa de pensii. Aceasta contributie are un minim de declarat din punct de vedere legal. Din punctul de vedere al CASS, PFA au obligatia de a vira trimestrial contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota prevazuta de lege, aplicata asupra: - venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla -venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit. In cazul in care aceste persoane beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota de contributie se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa. Pentru cota de CASS, aceasta se plateste in functie de veniturile globale declarate, iar daca aceste venituri sunt mai mici decat cheltuielile declarate, inseamna ca nu ati achitat nimic pentru CASS
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 16 Sep. 2014
Eu nu stiu sa existe o suma minima de plata la sanatate. Nu exista optiunea sa platiti mai mult... E procent fix din veniturile impozabile. Prin urmare nu cred ca aia e problema. La CASS cum bine a zis si mai sus, exista legal o suma minima, o platit pe aia si totul e ok. Acolo, dupa ce depuneti anual, la inceputlu anului D600, va vine prin posta tarziu, dupa prma plata (ca deh) decizia de impunere cu sumele trimestriale. Deci ori platiti din burta in martie, ori platiti cu penalizari dupa ce va vine hartia. Problema la sanatate e alta si anume ca nu-s in stare sa isi sincronizeze bazele de date. La fel am patit si eu. Prin urmare, dupa fiecare plata trimestriala trebuie sa mergeti la Casa de sanatate cu dovada platii (chitanta/extras de cont sau OP-urile. Eu prefer sa merg la banca sa im dea OP-urile. Nu e treaba casei ce alte operatiuni mai am eu in extrasu de cont.). Pentru perioadele de dinaintea anului curent, trebuie sa mergeti la ANAF sa cereti dovada platii incepand cu anul in care ei (Casa) nu va au in evidenta. An pe care il aflati mergand la Casa de sanatate. Deci prima data la Casa (aflati perioadele), apoi la ANAF dupa dovada platilor, apoi, daca nu aveti chitantele/OP-uril de anu asta, la banca (daca n-ati platit prin banca, cautati bine chitantele), Si in final iarasi la Casa cu toate dovezile. Casa va da o adeverinta, cu care mergeti de la serviciul contribuabili la contabilitate sa va puna stampila, si in final cu hartia aia mergeti la medicul de familie, ca sa nu stati cine stie cate zile sau saptamani le ia lor sa faca update la baza lor de date cu confirmarea platilor si sa va treaca iarasi ca asigurat. Ca doar suntem in romania.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x