Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Investitii si contract de comodat la PFA

Am un PFA cu sediul in Bucuresti si cu activitate ,,La Beneficiar?. Beneficiarul este un SRL din jud. Ilfov. In scopul desfasurarii activitatii, PFA-ul a facut niste investitii: a cumparat niste utilaje (strunguri, freze etc) care se regasesc in Contabilitatea acestuia (Facturi, Regisrtrul inventar si Fisele de amortizari); deasemenea, in baza unui Contract de comodat, PFA-ul a investit (la beneficiar) in amenajarea unui Atelier pe fundamentul unei alte constructii. De precizat ca proprietarul spatiului din jud. Ilfov, precum si patron al SRL-ului cat si al PFA-ului este una si aceeasi persoana. Anul trecut am avut o inspectie fiscala care aproape ,,a desfiintat? PFA-ul. Pe langa multe greseli de procedura, greseli de calcul facute de organele de inspectie, mi s-a reprosat: s-au considerat nedeductibile in contabilitate cheltuielile PFA-ului referitoare la amenajarea atelierului sub pretextele ca:
1. ,,un PFA nu are voie sa faca investitii? (??!!).
2. Contractul de comodat nu este suficient si ar trebui un contract de inchiriere (??!!).
Va rog sa-mi spuneti urmatoarele:
1.Ce reglementari legale exista in privinta investitiilor pe care le poate face un PFA si daca in cazul de fata organele de inspectie fiscala au sau nu dreptate?
2.Din cate imi amintesc in Codul de procedura fiscala se face referire doar la Contract de comodat si nu exista obligativitatea unui Contract de inchiriere. Cum reglementeaza legea aceasta situatie? Exista vre-o obligativitate ca un contract de comodat sa fie inlocuit cu un contract de inchiriere asa cum impun organele de inspectie sau este un abuz al acestora?
In perioada de dupa inspectia fiscala, am facut diverse petitii la Ministerul de Finante (la unele am primit raspunsuri favorabile mie), am depus in termen legal Contestatie iar in aceasta perioada este in discutie aceasta Contestatie.
Astept raspunsul dvs. si va multumesc anticipat pentru ajutor.

1 raspuns


la 25 Mai. 2015
Din cele prezentate, inteleg ca aveti doua persoane juridice un pfa si o srl care probabil au acelasi domeniu de activitate. Faptul ca ati achizitionat mijloacele fixe pe pfa constituie o investitie daca acestea sunt efectuate in interesul economic al persoanei juridice, conform prevederilor Codului fiscal. In prima instanta, achizitia pe pfa constituie o investitie, dar faptul ca ati dat dreptul de folosinta cu titlu gratuit unui tert se poate interpreta ca s-a facut o investitie care nu este in interesul economic, si in consecinta nu trebuie sa aplicati amortizarea cheltuielii. Se mai poate interpreta si ca o sustragere de la plata taxelor daca firma are statut de microintreprindere, avand in vedere ca cheltuiala este plasata pe persoana juridica ce are drept de deducere a cheltuielii. Argumentele in favoarea dumneavoastra sunt cele privitoare la faptul ca ambele persoane au acelasi asociat, si se poate raporta la prevederile persoanelor juridice afiliate, precum si faptul ca initial, la achizitionare, nu ati avut in vedere transferul catre srl. Problema este destul de complicata pentru a trage niste concluzii clare, fara a avea toate datele.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x