Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum se calculeaza Contributiile petru sanatate pentru un angajat cu conventie

Va scriu in numele administratorilor de imobil . Pina acum era mai simplu sa fii administrator la o Asociatie de Proprietatri dar in ultima porioada domnii guvernanti vor sa-si mareasca fondurile pe seama populatiei .Nu mai spunem ca din 2011 este mai rau ca la o SC si desi biroul de sustinere din cadrul Primariei Constanta a transmis scris ca :
pentru CONVENTII - NU SE PLATESTE CASS, CAS,SOMAJ - NUMAI IMPOZIT 16% .
ACUM DE LA SANATATE SE CALCULEAZA CONTRIBUTII INCEPIND CU ANUL 2005 . ESTE CORECT MAI ALES IN CAZUL IN CARE PERSOANELE IN CAUZA NU AU FOST INSTIINTATI IN NICI UN FEL PINA NU S-AU DUS PERSONAL LA SANATATE ?? In cazul acestor DARI-TAXE nu exista prescrieri ??
Si pe linga aceste sume nu trebuie sa va spun care sunt PENALITATILE .
Intrebarea mea este cui trebuie sa ne adresam ca sa rezolvam aceasta problema ? CUMVA GUVERNULUI ??Toti acesti administratori sunt fie pensionari fie salariati deci au calitatea de asigurati si platesc contributii . Ex: pentru 2005-2008 = 3.995 lei platibili pina in 15.06.2014 , daca nu a fost amenintat ca i se va face poprire pe pensie . In prezent persoana se intretine numai din pensie si mai stiu ca orice retinere salariala se poate face numai cu hotarire judecatoreasca ?
Stiu ca in lege se specifica ca trebuie sa platesti contributie CASS pentru orice venit dar la acel moment ne-am interesat si ni s-a spus ca nu trebuie , CINE ESTE VINOVAT SI CUM PUTEM REZOLVA .

2 raspunsuri


la 05 Iun. 2014
Persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. 1 Cod fiscal dobandesc calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate. Astfel, incepand se va calcula contributia de asigurari sociale de sanatate astfel cum este reglementata de Codul fiscal. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, in temeiul art. 296 indice 21 alin. 4 Cod fiscal. In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, Codul fiscal, art. 296 indice 22 alin. 5 prevede o limita pentru baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, aceasta nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal este cea individuala de 5,5%. Declararea contributiilor sociale individuale se va face de catre platitorul de venit, care in acest caz este asimilat angajatorului, prin depunerea formularului 112, dupa caz, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-au platit veniturile, in functie de perioada de raportare. Astfel in situatia prezentata, persoana fiind exceptata doar de la plata contributiei de asigurari sociale incadrandu-se printre exceptiile prevazute de art. 296 indice 21 alin. (2) din Codul fiscal , platitorul va calcula, retine si vira doar impozitul pe venit si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, obligatii pe care le va declara in formularul 112. Calcularea taxelor incepand cu anul 2005, are in vedere prescrierea datoriilor catre buget in 5 ani, deci pentru adresa de executare in 2014 a datoriilor din 2005-2008 actioneaza termenul de prescriere, exceptie facand faptul ca litigiul sa fie inceput inainte de termenul de prescriere si sa fie dovedit cu actiune in instanta. Pe de alta parte poprirea pe venit se poate face numai in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile si in limita unui procent stabilit de instanta de pana la o treime din venituri.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 08 Iun. 2014
Cred ca nu am fost inteleasa corect . NU FAC REFERIRE LA PERIOADA DE DUPA 2011 . Ceea ce mi-ati relatat stiam nu am primit raspuns la intrebare , chiar nu stie nimeni cum se poate rezolva aceasta situatie care sunt convinsa ca nu este singulara sau nu se intimpla doar in Constanta ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x