Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA firma cu cifra de afaceri mai mica de 65.000

La firmele sub 65.000 euro, colectez TVA-ul in momentul incasarii facturii?
Adaugata in   TVA

4 raspunsuri


la 07 Feb. 2013
Buna seara, Conform Codului Fiscal, ART. 134^2 Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii: "(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) şi alin. (2) lit. a) se aplică sistemul TVA la încasare, respectiv exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau partiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, astfel: a) în cazul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activităţii economice în România conform art. 125^1alin. (2) lit. a), a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul unui an calendaristic"
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 07 Feb. 2013
Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare va colecta TVA la: -incasare -sau in a 90a zi de la data facturarii/data operatiunii -cu exceptia operatiunilor prevazute la art.134^2 alin(6) excluse de la aplicarea sistemului de incasare Va anexez extras din lege (6) Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la încasare este obligatorie pentru persoanele impozabile prevăzute la alin. (3), dar nu se aplică de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8). Sistemul TVA la încasare se aplică numai pentru operaţiuni pentru care locul livrării, conform prevederilor art. 132, sau locul prestării, conform prevederilor art. 133, se consideră a fi în România. Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării sistemului TVA la încasare nu aplică sistemul pentru următoarele operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160; b) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 152^1 - 152^3; d) ) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică. În cazul în care, ulterior emiterii facturii, se încasează în numerar o parte sau contravaloarea integrală a acesteia, pentru taxa aferentă acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevăzute la alin. (1) şi alin. (2) lit. a); e) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Feb. 2013
Firmele care nu aplica sistemul de TVA la incasare, colecteaza TVA in momentul emiterii facturilor pentru toti clientii (care aplica sau nu sistemul), indiferent daca sunt incasate sau nu, asa cum era si pana acum. In ce priveste facturile primite, in cazul in care furnizorul este in sistem, TVA va fi dedus doar in momentul platii de catre d-voastra a facturilor . Este un dezavantaj, dar in acelasi timp daca sunteti sub 65.000eur, puteti iesi din sistemul de platitor TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Feb. 2013
Imi cer scuze; raspunsul anterior este pentru cei care nu aplica sistemul, deci cu o cifra de afaceri mai mare de 2.250.000, aproximativ 500.000 eur, ori d-voastra fiind sub 65.000, cu atat mai mult intrati din oficiu in sistemul de TVA la incasare. Daca nu ati depus notificarea de a intra in sistem, verificati la Finante daca sunteti sau nu inscrisi in registrul de evidenta al platitorilor de TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x