Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

refacturare impozit cladire

in cazul in care intr-un contract de inchiriere se mentioneaza ca chiriasul va suporta si cval impozitului pe cladire, spuneti-mi va rog daca voi factura cu TVA sau nu si monografia contabila.
va multumesc,
Adaugata in   TVA

4 raspunsuri


la 25 Oct. 2011
Conform art. 137 alin. 3 lit. e 3 Baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane. Asadar, emiteti factura de decontare fara TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Oct. 2011
ma gandeam ca mai degraba ne incadram la Art. 137-Norme 7 Orice cheltuieli cu impozitele ??i taxele datorate de o persoanÄ? impozabilÄ? ??n legÄ?turÄ? cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, dacÄ? nu sunt incluse ??n pre??ul bunurilor livrate ori al serviciilor prestate, ci sunt recuperate de la clien??i prin refacturare, se cuprind ??n baza de impozitare a taxei pe valoarea adÄ?ugatÄ?, potrivit prevederilor art. 137 alin. 2 lit. a din Codul fiscal. impunerea pt impozitul pe cladire este emisa pe numele proprietarului, plata se face tot de acesta.In contractul de inchiriere se mentioneaza doar ca se recupereaza prin refacturare, nu fact de decontare impozitul nu sete pe numele chiriasului va multumesc
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Dec. 2011
Daca impozitul nu este recuperat de la chirias prin intermediul chiriei, respectiv valoarea chiriei nu include si impozitul, acesta fiind decontat separat, conform contractului de inchiriere, operatiunea nu este impozabila TVA, de fapt nu intra in sfera de aplicare a TVA asa cum este definita la art.126 din Codul fiscal intrucat doar recuperarea contravalorii impozitului nu are la baza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. Spre diferentiere, recuperarea contravalorii utilitatilor de la chirias are la baza o livrare de bunuri sau prestare de servicii livrate/prestate de furnizor proprietarului care sunt, la randul lor, refacturate catre chirias. Simpla incasare a unor sume -impozite- de la chirias fara ca aceasta incasare sa fie contrapartida unei livrari de bunuri sau prestari de servicii anterioare sau ulterioare nu intra in sfera de aplicare nefiind indeplinita conditia prevazuta la art.126, alin.1, lit. a din Codul fiscal. In concluzie, nu se datoreaza TVA pentru aceasta operatiune si nu este obligatorie - dar nici interzis nu este - emiterea unei facturi.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Dec. 2011
PS: art.137 se refera la impozitele si taxele datorate de o persoana - prestator/furnizor- care au legatura directa si neechivoca cu o livrare sau o prestare. Ex: taxele vamale. In cazul impozitului pe cladiri, acesta nu are nicio legatura, in sens economic, cu prestarea de servicii in cauza, inchirierea acelui imobil, fiind un impozit de sine statator.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x