Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

monografie tva intacomunitar -studiu de caz

Buna ziua ,
Am o societate comerciala care presteaza servicii in Spania si anume reparatii la imobile.Pentru a fi in regula am optat penru a fi platitoare de tva si m-am inscris in ROI.Intre societate si beneficiar(respectiv societatea din Spania )exista contract de prestari servicii.Eu am doar doi salariati pe care i-am delegat pentru 60 zile urmand sa le prelungesc delegatia cu acordul lor daca va fi nevoie.Salariatii iau in tara salariul si in Spania -diurna.
Intrebare :
1) daca societatea din Spania este platitoare de TVA (verificata pe VIES) fac factura fara TVA cf.carui articol din Codul Fiscal (tinanad cont ca efectuam reparatii la cladiri)?
2)daca societatea factureaza catre un neplatitor de TVA din Spania sau catre o persoana fizica de acolo fac factura cu tva?
3)daca o sa am nevoie de materiale de constructie fac nir si bon consum sau poate inchiriez un utilaj care ma ajuta in lucrarea care o efectuez le declar in 390?
4)daca facura mea de prestari servicii este de peste 15000 euro sau facturez pe etape si depasesc 15000 euro la acelasi beneficiar trebuie sa instiintez Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor ?
5)am contract de comodat cu autoturismul meu propriu (capacitate 3.5 t).carburantul consumat in strainatate este deductibil 50% ?
Multumesc mult !

2 raspunsuri


la 01 Iul. 2014
In opinia mea, pentru efectuarea de servicii in spatiul intracomunitar, se aplica regula de baza enuntata la art.133, alineatul 2 din Codul fiscal potrivit caruia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. In acest caz factura va fi intocmita in regimul de scutire cu drept de deducere, cu trimitere la articolul 133, alineatul 2. In ceea ce priveste persoana obligata la plata taxei, aceasta este beneficiarul potrivit art.150, alineatul 2 din Codul fiscal. Benficiarul va datora taxa si o va plati prin mecanismul anularii taxei (taxare inversa), potrivit art.157, alineatul 2 conform careia persoana impozabila stabilita in comunitate care va efectua operatiunea de achizitie a serviciilor de la compania dvs. va aplica acelasi mecanism. Daca beneficiarul este o persoana neinregistrata in scopuri de TVA, factura va fi cu TVA cota 24%. Pentru toate cheltuielile efectuate in spatiul intracomunitar se respecta legislatia romana , deci va trebui sa faceti NIR daca le stocati la un punct de lucru sau sa le inregistrati ca materiale nestocate pentru cele achizitionate pentru a fi consumante local, acestea nu se declara in formularul 390 nefiind considerate achizitii intracomunitare. Pentru factura mai mare de 10000 de euro nu este necesar sa anuntati ONPCSB daca declarati achizitia intracomunitara, plata numerar fiind interzisa. Pentru autoturisuml care indeplineste conditiile Codului fiscal pentru deductibilitatea cheltuielilor si care are destinatie economica, cheltuielile sunt deductibile conform prevederilor Codului fiscal
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Aug. 2014
Multumesc pentru ajutor ! Revin totusi si va mai cer o lamurire pentru ca zi fac factura pentru clientul meu si nu stiu ce mentiune sa fac pe factura referitor la codul fiscal scutit cu drept de deducere cf art.....alin....CF sau taxare inversa conf.art.........alin............CF Multumesc mult !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x