Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Facturare in UE

Buna ziua.
Firma noastra a achizitionat produse de imbracaminte din Italia la un pret spre ex: 35Eur/ bucata in vederea comercializarii. Produsele nu au putut fi vandute deoarece nu a fost cerere pentru ele pe piata noastra. Pentru a reduce paguba avuta printr-o achizitie neinspirata am redus pretul produsului sub pretul de achizitie. Putem vinde tot stocul unui client din UE dar la pret cu mult mai mic ex : 5 Euro/bucata.
Va rog sa imi spuneti in acest caz are vreo relevanta in contabilitate in ce priveste TVA? Intrucat se vinde mult sub pretul de achizitie suntem obligati intr-un fel sa suportam noi TVA pentru diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de vanzare mult mai mic in UE? Precizez ca firma cumparatoare este platitoare de TVA in tara ei .
Adaugata in   TVA

3 raspunsuri


la 12 Iun. 2012
Vezi prevederile art.16-17 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, “Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege: a. vanzari de lichidare; b. vanzari de soldare; c. vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica; d. vanzari promotionale; e. vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale; f. vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute; g. vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate; h. vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential; i. vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat. - Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a -c, e-i, precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.”
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 13 Iun. 2012
Va multumesc pentru raspunsul dvs. indicarea articolului de lege care prevede aceasta situatie e de folos , insa nu stiu daca in situatia in care soldurile sunt vandute unei tari din comunitatea europeana exista o dispozitie legala care sa stabileasca ce se intampla cu TVA-ul in acest caz. Nu vrem sa ne aflam in situatia ulterioara in care trebuie sa platim in tara TVA pe diferenta de pret diferenta de la pretul de achizitie la pretul de soldare mult mai mic. Am nevoie de lamuriri exacte cum se procedeaza in contabilitate in aceasta situatie, sau nu are nici o relevanta asupra TVA-ului fiind o vanzare in UE?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Iun. 2012
OG 99/2000 reglementeaza operatiunile de vanzare cu amanuntul pe piata din Romania. Daca desfasurati activitate de productie sau comert en-gross sau comert cu amanuntul in alte state UE, nu va sunt aplicabile prevederile mai OG mai sus mentionate. Intrebare: produsele achizitionate au fost transportate fizic din Italia in RO iar apoi se intentioneaza livrarea si transportul lor in alt stat membru? Sau au fost doar achizitionate in Italia fara a fi si transportate in RO? In primul caz, daca faceti dovada transportului marfurilor in alt stat membru ex. Germania, sunteti scutiti de plata TVA, indiferent de pretul de revanzare daca cumparatorul este inregistrat in scopuri de TVA in Germania sau in alt stat membru UE. In conditiile in care cumparatorul nu va comunica un cod valid de TVA din alt stat membru, operatiunea este taxabila in Ro, in cota aplicabila in RO 24%. Baza de calcul a TVA o reprezinta pretul de vanzare, chiar daca acesta este mai mic decat pretul de cumparare dar nu gratuit sau difera de pretul de piata. In conditiile in care bunurile nu au fost transportate fizic in RO, iar acestea sunt revandute unui client tot din tara de achizitie in speta Italia, operatiunea nu mai reprezinta o achizitie intracomunitara urmata de o livrare intracomunitara de bunuri in sensul TVA, ci este o operatiune desfasurata pe piata interna a Italiei. Prin urmare, aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA in Italia in functie si de plafonul de TVA din acest stat. Nici in acest caz nu aveti obligatii de plata catre bugetul de stat al RO in privinta TVA, indiferent de pret fiind aplicabile prevederile legale din Italia. In concluzie, dreptul de deducere al TVA aferent achizitiilor de marfuri nu este conditionat de pretul de revanzare, cu conditia ca "vanzarea" sa nu fie cu titlu gratuit. :, indiferent de piata pe care se face aceasta vanzare. Ca o mica exceptie, chiar si in comertul cu amanuntul, vanzarea sub pret constituie contraventie fiind sanctionata cu amenda, dar nu are implicatii fiscale in privinta TVA. Baza de evaluare pentru dreptul de deducere este costul de achizitie 35 euro *24% iar baza de evaluare pentru TVA colectata este pretul incasat efectiv 5 euro*24%, nemaiexistand conditionari in sensul mentionat de D-vs din anul 2004, de cand ne-am aliniat normelor UE prin intrarea in vigoare a Codului Fiscal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x