Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Ajustare TVA mijloc fix

Buna ziua,
Sunt societate platitoare de TVA si achizitionez un utilaj second-hand cu factura in valoare de 2000+480 TVA, adica 2480 lei, pe care intentionez sa il casez si sa il dezmembrez pentru cateva piese iar restul sa il valorific la fier vechi. Operatiunea se efectueaza in aceeasi luna, neexistand amortizare.
Speta este urmatoarea: Nu stiu cum voi proceda cu TVA, la casare ajustez TVA sau deduc TVA la achizitie ?
Va multumesc.
Adaugata in   TVA Email maketing

2 raspunsuri


la 26 Iul. 2012
Avand in vedere prevederile art.149 alin (4) lit.d) din Codul Fiscal, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia cazurilor in care se dovedeste ca respectivul bun de capital a facut obiectul unei livrari sau a unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila. Asadar ajustati TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Aug. 2012
intrucat bunul a fost achizitionat in scopul revanzarii-chiar dezmembrat- cat si pentru obyinerea unor piese ce vor fi utilizate in activitatea firmeai d-vs, acesta nu are calitatea de mijloc fix, in sensul codului fiscal, deci nu se procedeaza la ajustarea prevazuta in codul fiscal pentru mijloacele fixe. deasemenea, daca acesta concura la realizarea de operatiuni impozabile TVA - in cazul de fata vanzarea la fier vechi cat si faptul ca anumite componente se vor utiliza in activitea firmei, ajustarea nu se impune, chiar daca se dezmembreaza, fiind indeplinita conditia care presupune ca bunul achizitionat sa fie utilizat pentru realizarea de operatiuni impozabile. Chiar daca, la vanzarea la "fier vechi" s-ar impune aplicarea taxarii inverse, aceasta operatiune este tot o operatiune impozabila TVA. In concluzie, parerea mea este ca TVA se deduce la achizitie si nu este cazul ajustarii ulterioare la casare, cu conditia sa faceti dovada ca piesele de schimb obtinute s-au utilizat pentru realizarea de operatiuni impozabile TVA iar restul componentelor livrate catre unitatile de colectare fier vechi au impuse cu TVA, chiar daca in regim de taxare inversa.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x