Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Achizitie intracomunitara de bunuri

O PFA inregistrata in scopuri de TVA si in ROI face o achizitie intracomunitara de bunuri din Belgia. Acesta primeste o factura de la furnizorul din Belgia cu TVA 21%. Mentionez ca produsele urmeaza sa fie ridicate de catre cumparator din Belgia.
1. Cum ar fi corect sa inregistrez factura de achizitii intracomunitare in contabilitate?
2. Inregistrez factura in decontul 300 la rd.. 5 si 5.1.?
3. In declaratia 390 o inregistrez sau nu ?

2 raspunsuri


la 04 Apr. 2013
Societatea dvs. realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri pe care ar trebui sa o declare ca atare atat in declaratia 300 cat si in declaratia 390. Trebuia sa comunicati codul de inregistrare in scopuri de TVA, pentru ca furnizorul sa intocmeasca factura fara TVA. In cazul in care s-a emis factura cu TVA luati legatura cu furnizorul pentru restituirea valorii acestuia si intocmirea corecta a facturii. In decontul de TVA se declara la randul 5 unde se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari*), privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare**), inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, conform art. 1342 alin.(9) din Codul fiscal. La randul 18 ‐ se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 5. Declaratia recapitulativa 390 se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 156^4 din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 17 Apr. 2013
Multumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x