Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Tip Contract, plata Pensionar angajat, asociatie proprietari

Buna ziua,
Va rog da-ți-mi un sfat pentru a angaja.
Asociație de Proprietari, ( scara de bloc cu 20 apartamente ), vrea legal, pentru 16 ore pe luna ( 2 ore lunea și doua ore vinerea dimineața ) o persoana pensionara limita vârsta, căreia sa-i achite o suma în raport cu salar minim si achitare impozit venit 16% cu sau fără sănătate 5.5%.
Care este forma legala. Ce forma de contract trebuie de folosit. Exclus P.F.A. sau I.I.
E posibil un Contract Prestări servicii ? , Convenție Civila ? sau ?..
Care sunt obligațiile fiscale pentru ambele parți , pentru varianta ce o voi alege ?
Oricum ar fi, consider ca se depune și D112 ?
Mulțumesc.
Sa auzim de bine.

2 raspunsuri


la 13 Oct. 2014
Pentru activitatea prezentata aveti posibilitatea incheierii unui contract de munca sau a unei conventii civile, pentru care cred ca faceti referire. Pentru a putea desfasura activitati in baza unei conventii civile, serviciul prestat trebuie sa aiba un caracter ocazional. Astfel, trebuie sa se faca delimitarea intre o activitate desfasurata in baza unei conventii civile si o activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca (activitate dependenta) deoarece organele fiscale pot reconsidera activitatea ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii: -beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; -in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; -platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura; -platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit. Din punct de vedere al impozitului pe venit pentru conventii civile, platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venit conform art. 52 alin (1) lit. b) din Codul fiscal. Cota de impozit este 10% sau 16% in functie de optiunea bneficiarului de venit, care se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui contract. Pentru veniturile obtinute in baza conventiilor civile, platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, conform art 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si art. 296 indice 26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.Societatea va avea obligatia declararii impozitului si a contributiei retinute la sursa in Sectiunea C a Anexei nr. 1.2 - Asigurat a formularului 112.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 13 Oct. 2014
multumesc. ma ajuta sa auzim de bine
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x