Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Scoatere din evidenta garantie neincasata

Cum se poate proceda pentru scoaterea din evidenta a unei garantii, care nu a fost restituita decat partial de catre proprietar chiriasului la incetarea contractului de inchiriere. De atunci au trecut mai bine de 3 ani. Proprietarul este persoana fizica si nu se mai poate lua legatura cu acesta.
Se poate trece totul pe cheltuiala? In acest caz cheltuiala va fi nedeductibila integral?

2 raspunsuri


la 06 Iun. 2014
Daca garantia platita de dumneavoastra in calitate de chirias nu a fost recuperata in totalitate, iar termenul datoriei este mai mare de 3 ani, actioneaza termenul de prescriere asupra sumei nerecuperate. In ceea ce priveste termenul general de prescriptie este de 3 ani, dar potrivit dispozitiilor art. 2500 din noul Cod civil se prevede ca termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite prin acordul partilor fara ca noua durata sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, iar daca timp de 3 ani de la scadenta creditorul, societatea in speta, nu a luat nici o masura pentru recuperarea creantei, nu se mai poate apela la instanta judecatoreasca. Ca urmare a prevederilor legale, daca persoanei i s-au transmis extrasele de sold in perioada de 3 ani conform dispozitiilor OMFP 2861/2009, iar aceasta nu le-a dat curs se poate hotari prin adunarea generala scoaterea sumelor din evidenta contabila, pe baza propunerii comisiei de inventariere si deciziei administratorului se procedeaza la scoaterea datoriilor prescrise din evidenta contabila cu formula: 401 furnizori=7588 alte venituri din exploatare, veniturile fiind impozabile la calculul impozitului pe profit. Doar diferenta de garantie naincasata este supusa acestui regim.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Iun. 2014
Multumesc pentru raspuns. Am inteles.. se poate scoate din evidenta garantia nerestituita. Doar ca eu intrebam din punctul de vedere al chiriasului.. care nu a mai primit banii integral inapoi.. deci voi inregistra o cheltuiala. Nota contabila ar fi: 6588 = 2678. Acest 6588 este nedeductibil la calculul impozitului pe profit?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x