Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Prestari servicii in UE

Sunt o firma neplatitoare de TVA,intentionez sa prestez servicii in tarile din UE, ce trebuie sa depun la AD financiara pentru a putea sa prestez aceste servicii? Trebuie sa ma inscriu si in Registrul intracomunitar?
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 22 Mai. 2013
Buna seara, Societatea trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea serviciilor intracomunitare, inainte de prestarea acestora, inregistrarea fiind in baza art 153^1 lit.b - inregistrare speciala doar pentru operatiuni efectuate cu state membre. Asadar, codul de TVA obtinut astfel in baza art 153^1 lit.b nu confera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni realizate cu parteneri din Romania. "ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol: b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului." Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art 153 ^1 societatea trebuie sa depuna la organul fiscal Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA. De asemenea persoana respectiva trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea prestarii de servicii catre clientul sau din UE. Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului societatii. Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din Codul fiscal, iar operatiunea se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar. Conform art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, o persoana juridica romana neinregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa efectueze in regim de scutire de TVA achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de 10000 euro, insa pentru prestarea de servicii intracomunitare este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de prestarea efectiva a serviciilor, conform precizarilor mai sus mentionate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x