Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Plati cu numerar

Buna seara,
Astazi am achizitionat o cantitate de materiale care a depasit suma de 5000 lei. Furnizorul mi-a intocmit doua facturi, pentru una mi-a emis chitanta de numerar pentru cealalta am mers la banca si am depus tot numerar direct in contul furnizorului. Intrebarea mea este urmatoarea: in registrul de casa la platile efectuate astazi imi vor aparea doua plati catre acelasi furnizor care insumate depasesc 5000 lei, sau suma depusa in contul furnizorului nu o voi inregistra direct in contul de furnizori 401, dar atunci in ce cont, multumesc mult!

2 raspunsuri


la 08 Aug. 2013
Buna ziua, Suma pe care ati achitat-o direct furnizorului, cu chitanta va fi inregistrata direct in contul 401. Restul sumei achitate ca fi transferata din casa in banca, in contul in lei al societatii, iar din banca se va face plata catre furnizor ( contul 401).
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Aug. 2013
Buna ziua, Daca plata prin banca s-a facut direct in contul furnizorului, asa cum ati precizat dvs., inregistrarea o faceti prin contul 401. Platile facute direct in contul bancar al furnizorului sunt neplafonate, conform art.5, al.3 din OG15/1996 republicata. Aveti mai jos un extras din ordonanta: "ART. 5 (1)Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plati între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fără numerar. (2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent, persoanele juridice pot efectua plati în numerar în următoarele cazuri: a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal; b) alte operaţiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice; c) plati către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singura persoana juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în suma de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plati către o singura persoana juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în suma de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei. (3) De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate următoarele operaţiuni: - depunerile în conturile persoanelor juridice, deschise la societăţile comerciale bancare, care pot fi făcute şi de alte persoane juridice, neplafonat;"
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x