Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

lichidarea in contabilitate a clientilor incerti

Va rog o monografie contabila si documentele justificative necesare pentru a inchide clientii incerti care apar pe situl MIN.FIN. ca fiind dizolvati cu lichidare(radiati).Mentionez ca unii au facturi cu vechime sub 3 ani.
Multumesc.

1 raspuns


la 06 Oct. 2014
Conform prevederilor OMFP 3055/2009, pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare. Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate in contul 4118. Inregistrarile contabile in cazul in care aveti clienti incerti care au fost radiati sunt: -inregistrarea clientilor incerti 4118=4111 -inregistrarea ajustarilor pentru depreciere 6814=491 -inregistrare pierderi din creante: 654=4118 -daca anularea ajustarii care ramane fara obiect 491=7814 In cazul debitorilor radiati precum si al celor pentru care prin hotarare judecatoresca s-a declarat falimentul, daca nu s-au inregistrat ajustari pentru deprecierea creantelor, in baza documentelor care atesta aceste stari de fapt (radiere, faliment) creantele se vor scoate din evidenta prin: 654=4111 Doar in cazul in care detineti documentele legale (Hotarare judecatoreasca) cheltuiala cu scoaterea din evidenta a clientilor incerti este deductibila fiscal. De asemena aveti posibilitatea ajustarii TVA-ului pentru acesti client incerti in baza Hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile privind inchiderea procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x