Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Documente justificative lipsa

Buna ziua.
Avem o problema in firma noastra si nu stim cum sa o rezolvam. Unul dintre salariati a pierdut documentele justificative pentru o cheltuiala semnificativa si nu stim cum putem sa facem inregistrarea fara acestea. Va rog sa ne ajutati cu un sfat. multumesc.
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 16 Feb. 2013
Buna ziua, In conformitate cu prevederile din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, art. 25, in caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unor documente contabile se vor lua masuri de reconstituire a acestora in termen de 30 de zile de la constatare.Documentele trebuie sa poarte mentiunea "Reconstituit". Prevederile referitoare la procedura constatarii si reconstituirii documentelor justificative, potrivit Normelor metodologice, sunt urmatoarele: - obligativitatea oricarei persoane care constata pierderea, sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile de a aduce la cunostinta in scris, in termen de 24 ore de la constatare, conducatorului, administratorului unitatii sau altei persoane care are obligatia gestiunii patrimoniului; - conducatorul unitatii este obligat ca, in termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicarii, sa incheie un proces- verbal care sa cuprinda:      - datele de identificare a documentului disparut;      - numele si prenumele salariatului responsabil cu pastrarea documentului. Procesul-verbal trebuie semnat de catre conducatorul unitatii; conducatorul compartimentului financiar-contabil al unitatii sau persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie; salariatul responsabil cu pastrarea documentului si seful ierarhic al salariatului responsabil cu pastrarea documentului, dupa caz. Salariatul responsabil este obligat ca, la data semnarii procesului-verbal, sa dea o declaratie scrisa asupra imprejurarilor in care a disparut documentul respectiv. Daca se constata ca disparitia documentului se datoreaza insusi conducatorului unitatii, masurile respective se iau de catre ceilalti membri ai consiliului de administratie, dupa caz. Daca se constata ca pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor constituie infractiune, se aduce la cunostinta imediat organelor de urmarire penala. Reconstituirea documentelor trebuie sa aiba la baza un "dosar de reconstituire". El trebuie sa contina toate lucrurile efectuate, in legatura cu constatarea si reconstituirea documentului disparut, dupa cum urmeaza: - sesizarea scrisa a persoanei care a constatat disparitia documentului, de constatare a pierderii; - procesul-verbal al sustragerii sau distrugerii documentului si declaratia salariatului respectiv; - dovada sesizarii Parchetului General sau dovada sanctiunii disciplinare a salariatului vinovat, dupa caz; - dispozitia scrisa a conducatorului unitatii pentru reconstituirea documentului; - o copie a documentului reconstituit. Documentele reconstituite constituie baza legala pentru efectuarea inregistrarilor in contabilitate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x