Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

contract de comision cu o persoana fizica

Buna ziua,
Firma doreste sa incheie un contract de comision cu o persoana fizica persoana fizica va incasa in functie de vanzari un comision. Care sunt obligatiile de plata si cele declarative ale firmei respectiv ale persoanei fizice. Mentionez ca persoana fizica are contract individual de munca pentru 8 ore cu o alta societate.
Venitul realizat de persoane fizica este unul ocazional daca va incasa comisionul o data pe luna sau o data la 2, 3 luni sau va fi considerat un venit realizat cu regularitate?
Obligatii de plata si cele declarative ale firmei respectiv ale personei fizice depinde daca venitul este unul ocazional sau realizat cu regularitate si care sunt acestea?
In ce situatii trebuie sa se inregistreze ca PFA sau nu exista obligativitate?
Adaugata in   Studii de caz

4 raspunsuri


la 11 Iun. 2012
- in functie de optiunea exercitata de persoana respectiva la incheierea contractului, se retine mpozitul pe venit, retinut la sursa cu cota de 10% art. 52 din Codul fiscal sau cu cota de 16%, art. 78 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, - fiind si salariat nu exista obligatia achitarii contributiei de CAS pensii - comisionarilor le revine obligatia de a solicita autorizarea ca persoane fizice independente. In acest caz PFA exista obligatia platii CASS sanatate
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Iun. 2012
La art 78 alin. 2 lit. e din Codul fiscal nu regasesc nimic despre cota de 16%
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Iun. 2012
Multumesc, dar cred ca raspunsul nu este complet, am intrebat mai multe.... Spune-mi, te rog, unde scrie ca comisionarii au obligatia sa se inregistraze ca PFA?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Iun. 2012
Cititi: ART. 52 Re??inerea la sursÄ? a impozitului reprezent??nd plÄ???i anticipate pentru unele venituri din activitÄ???i independente ART. 52^1 Op??iunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activitÄ???i independente ART. 78 Definirea veniturilor din alte surse ART. 79 Calculul impozitului ??i termenul de platÄ? COMISIONARII SUNT ASIMILATI COMERCIANTILOR. Vezi Legea 26/1990 privind registrul comertului Art. 1. â??alin. 1 â??Comerciantii, inainte de inceperea comertului, precum si alte persoane fizice sau juridice, prevazute in mod expres de lege, inainte de inceperea activitatii acestora, au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sau, dupa caz, a activitatii respective, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege. â??
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x