Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Ce fel de impozit se datoreaza pentru vanzare parti sociale?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei spete. Societatea A are in structura de asociati o societate juridica nerezidenta B(membru UE) , doua persoane fizice nerezidente si o persoana fizica rezidenta.Potrivit Hotararii adunarii generale a asociatilor Societatea juridica nerezidenta B, se retrage din sociatea A in baza art.226 alin.1, lit.b din Leg.31/1990.Asa cum este stipulat in Hotararea AGA "Plata drepturilor asociatului retras din societate se realizeaza din activul patrimonial al societatii, fara sa afecteze capitalul social nominal, iar partile sociale ale societatii B vor fi repartizate" celor trei persoane fizice ramase in continuare." Drepturile asociatului B la beneficii în urma retragerii, inclusiv păr?ile sociale detinute de aceasta, este evaluată ?i stabilită de comun acord între asociati, la valoare de XYZ , sumă care va fi achitată în termen de 7 zile calendaristice de la data semnării ". Prima intrebarea ar fi daca se plateste vreun impozit in Romania cu regim de retinere la sursa pentru suma de bani XYZ care se va plati societatii B si ce obligatii declarative vom avea in acest sens.A doua intrebare este daca persoanele fizice nerezidente asociate au vreo obligatie de declarare a partilor sociale dobandite in urma redistribuirii?Multumesc frumos.

4 raspunsuri


la 20 Iun. 2018
In situatia prezentata aveti doua puncte distincte care au tratament diferit. Pentru cedarea partilor sociale de catre firma B, nevoie de o hotarare AGA prin care se ia aceasta decizie, precum si distributia partilor sociale intre ceilalti asociati. Aceste modificari presupun modificarea actului constitutiv si inregistrarea la Registrul comertului a modificarilor. Cesiunea partilor sociale se autintifica la notariat, unde se face si dovada platii intre asociati (nu din patrimoniul firmei A) pentru contravaloarea acestora, sau vanzarea la un alt pret negociat intre parti, dovada platii diferentei de pret fiind prezentata notarului care va retine si declara impozitul nerezidenta. Pentru drepturile aferente rezultatului financiar, in contractul de cesiune se inregistreaza si valoarea dividendelor de plata catre asociatul B, iar pentru aceasta firma A inregistreaza plata dividendelor achita si declara impozitul.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Iun. 2018
Actul constitutiv sta la baza oricare ar fi natura asociatilor.Plata de dividende se face dupa achitarea impozitului, si daca societatea are profit la data retragerii actionarului.In acest caz este vorba de trei actionari, dintre care sunt doi nerezidenti in R.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Iun. 2018
In luna in care se face plata dividendelor se evidentiaza impozitul pe dividende aferent, care se declara in Declaratia 100 pentru luna respectiva, cu termen de declarare data de 25 ale lunii urmatoare. Tot atunci este scadenta si plata impozitului pentru dividendele achitate in luna precedenta. Deci plata dividendelor nu este conditionata de plata anticipata a impozitului pe dividende.Documentul in baza caruia se face plata dividendelor este Hotararea AGA, document ce va fi prezentat bancii cu ocazia efectuarii viramentelor. Daca valoarea la care se cesioneaza partile sociale este superioara valorii contabile a acestora, atunci se datoreaza impozit pe veniturile nerezidentilor.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Iun. 2018
Nicodata plata dividendelor nu este conditonatade plata anticpata a dividendelor.Insa nu putem plati dividende din anul precedent, fara sa le fi achitat impozitul pana la data de 25 ale lunii urmatoare.Dividendele pot acoperi cel mult pierderi din anii predcedenti cand nu s-au efectuat profituri.Insa in acest caz este vorba ca nu putem acorda dividende decat din profit.Si nu se pot restitui parti sociale din activul societatii.Hotararea AGA sta la baza actului COnstitutiv al firmei.Valoarea care este cesionata in plus la restituire constituie subiect de plata al unui impozit deoarece valoarea sa contabila este superioara.In cazul acesta platim impozit
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x