Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

clarificarea situatiei utilizarii legale a semnului reprezentand numarul zecimal

Bună ziua,
Vă rog precizaţi-mi concret care sunt prevederile legale în vigoare în România, care reglementează şi, respectiv, în care mod, în actele oficiale ale autorităţilor, situaţia aplicării în prezent a punctului zecimal utilizat de programele de calculator, faţă de virgula zecimală predată în trecut în scoală.
Cu stimă,
Demeter E.

4 raspunsuri


la 27 Sep. 2014
Baza legala pentru reglementarea numarului de zecimale apare ca termen numai pentru raportarile catre ANAF si este articolul 86 alin.7 din Codul de Procedura Fiscala. Din punctul de vedere al calculatiei totalului facturii metoda este data de OMFP 3055/2009 si OMFP 1826/2003, iar metoda de calcul a valorilor fara TVA corecte, plecand de la totalul cu TVA este data de punctul 2 din Normele Metodologice 23 la art. 140 din Codul Fiscal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Sep. 2014
Stimate domn, Vă mulţumesc pentru promptitudine, dar cred că nu m-am făcut înţeles. Pe mine mă înteresează modalitatea legală actuală de scriere în actele oficiale a numerelor mari (de exemplu de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane), dar care conţin şi cifre zecimale, respectiv cu punct zecimal sau cu virgulă zecimală. Pun această problemă că se obişnuişte diferit: cu punct în limba engleză pentru diferenţierea categoriei zecimalelor de numerele întregi şi cu virgulă categoria miilor, pe când în limba română, înainte de occidentalizarea (predominanţa limbii engleze) de astăzi se folosea virgula pentru zecimale şi punctul pentru categoria miilor. Am întâlnit şi scrierea cu spaţii (deci fără punct) între categoria miilor. Exemple: 10.000.000,75 în limba română ; 10,000,000.75 în limba engleză, respectiv 10 000 000 pentru numărul fără zecimale. Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Sep. 2014
Pentru separatia numerelor naturale de zecimale in Romania se foloseste virgula si nu punctul sau spatiul. Orice manual de aritmetica, matematica, etc foloseste aceasta separatie, adoptata ca si sistemul metric. Ceea ce va arata programele informationale este optional in functie de limba setata. Modul de reprezentare este pur estetic, in Romania se foloseste pentru separarea zecimalelor virgula iar pentru cifrele mari se aplica punctul pentru o mai buna vizibilitate a numarului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Sep. 2014
Vă mulţumesc. Înţeleg din răspunsul dumneavoastră şi vă rog să mă corectaţi dacă greşesc, că deocamdată nu există o altă reglementare expresă, oficială în acest sens în afara celei indicate (sistemul metric). Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x