Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contract colectiv de munca

La o societate am 29 de angajati si am aflat ca trebuie facut contract colectiv de munca. Va rog, ma puteti indruma? Ce trebuie sa fac?
Adaugata in   Studii de caz Salarizare

4 raspunsuri


la 13 Feb. 2013
Buna seara, Conform Codului Muncii, Art. 236 : (1) Contractul colectiv de munca este conventia încheiata în forma scrisa între angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori în alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca. (2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului în care angajatorul are încadrati mai putin de 21 de salariati. (3) La negocierea clauzelor si la încheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere. (4) Contractele colective de munca, încheiate cu respectarea dispozitiilor legale constituie legea partilor.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Feb. 2013
Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni. Acest contract se incheie in forma scrisa si se semneaza de catre parti. Contractul colectiv de munca la nivel de unitate se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana. Se va formula o cerere de inregistrare a contractului colectiv de munca la nivel de unitate cu care se va inainta spre inregistrare CCM-ul incheiat. Directiile generale teritoriale de munca si protectie sociala vor verifica daca acestea contin clauze care depasesc limitele si conditiile prevazute in Legea contractului colectiv de munca. In cazul in care se constata ca in CCMU exista clauze abuzive, Directia generala teritoriala de munca si protectie sociala are obligatia sa sesizeze acest fapt partilor contractante. Acestea nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior. Partile care au incheiat contractul colectiv pot modifica clauzele care contravin dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 130/1996, depunand la Directie inscrisul modificator. Iata un model de cerere de inregistrare a contractului colectiv de munca la nivel de unitate cu care se va inainta spre inregistrare CCM-ul incheiat. Catre, Directia generala de munca si protectie sociala a jud. _____________________ Domnule Director, Subscrisa, _______________________________________, cu sediul in __________________________________________________, reprezentata de __________________________________, va rugam sa inregistrati contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii noastre pe anul __________. Depunem alaturat contractul colectiv de munca si dovezile de reprezentativitate. Director/ administrator,
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 14 Feb. 2013
Multumesc pentru informatii! Un model de CCM de unde as putea sa fac rost?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Feb. 2013
Buna ziua, Va puteti ghida dupa Contractul Colectiv de Munca la nivel National pe anul 2011, cat si dupa modelul de contract colectiv pentru ramura de activitate unde se incadreaza societatea dumneavostra.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x