Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

cum se pot recupera diferentele de salariu platite in plus unui salariat ?

cum se pot recupera diferentele de salariu platite in plus unui salariat ?

In instanta, salariatul a castigat initial o marire de salar,
iar institutia i-a acordat la salariu in plus, lunar, diferente de bani.
Intre timp, salariatul a pierdut la recurs.
Curtea de apel ? a admis Recursul institutiei si a modificat in totalitate hotararea instantei de fond si in rejudecare. A respins actiunea salariatului ca nefondată. Irevocabilă.
In Recurs institutia nu a cerut intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare.

Avem de recuperat suma de 6913 lei de la un salariat.
Suma reprezinta o diferenta dintre salariul net incasat si salariul net recalculat.
Cum trebuie procedat ?
Se mai face Mediere sau se face direct o actiune in instanta ?
Ce actiune se poate face ?
Ce taxa trebuie achitata ?

6 raspunsuri


la 13 Oct. 2014
Aveti cateva aspecte care sunt neclare. Castigarea in instanta a unor drepturi nu presupune si achitarea acestora atata timp cat institutia face recurs, astfel litigiul nu este incheiat intre parti. In baza carui document si cum a fost facuta plata tinand cont ca aceasta suma trebuie introdusa in buget si consultat ordonatorul de plati. Daca s-a achitata valoarea de 6913 lei prin executor, acesta trebuie actionat pentru returnarea sumei ca venit nejustificat. Urmeaza sa incercati medierea apoi actionarea in justitie conform procedurii legale pentru recuperarea sumei, altfel, poate fi raspunzatoare persoana care a facut plata sau persoana care a aprobat.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2014
- printr-o hotarare judecatoreasca, instanta de fond a acordat salariatului un salariu mai mare decat cel acordat la angajare de angajator. - pt. executarea hotararii, angajatul nu a apelat la executor judecatoresc. - angajatul a formulat o Cerere prin care a solicitat angajatorului sa puna in executare hotararea instantei si a solicitat sa i se achite diferentele ce i se cuveneau la salariu Fiind executorie de drept, directorul institutiei a aprobat Cererea, mai ales ca salariatul l-a amenintat ca ii face Dosar penal daca refuza executarea hotararii. - pt. plata diferentelor ca si drepturi salariale, adica pt. plata celor 6913 lei directorul institutiei a aprobat plata esalonata, respectiv primii 5% din suma, cf. Legii. - acum, dupa Recursul castigat de institutie, vrem sa recuperam suma achitata. Neavand consilier juridic, directorul institutiei a intrebat la arhiva instantei si pe o domnisoara avocat. Acestia i-au spus ca nu se mai face Medierea, ci trebuie sa faca direct actiunea in instanta. Dra avocat i-a spus ca a avut cateva procese, iar instanta nu i-a acordat cheltuielile facute cu medierea, ca si cheltuieli de judecata. Nu stim cum sa facem. Ma iertati, ca revin cu intrebarile: Cum trebuie procedat ? Se mai face Mediere sau se face direct o actiune in instanta ? Ce actiune se poate face ? Ce taxa trebuie achitata ? Este posibil ca instanta sa nu acorde cheltuielile facute cu medierea ? In acest caz, se va imputa suma cuiva ? ( directorului ? contabilului sef care a facut plata ? ) Va multumesc foarte mult inca o data si va rog mult de tot sa ma ajutati sa rezolv aceasta problema !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2014
Medierea nu mai este necesara in acest caz pentru ca suma este obtinuta in baza instantei judecatoresti, va trebui somata apoi se poate actiona persoana pentru drepturi salariale necuvenite. Greseala este a celui care a aprobat plata tinand cont ca a atacat hotararea si putea fomula o adresa de raspuns catre salariat.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2014
Totusi, desi Curtea de Apel a admis Recursul institutiei noastre si a modificat in totalitate hotararea Tribunalului si in rejudecare si a respins acţiunea salariatului ca nefondata, dar Curtea de Apel nu a obligat pe salariat sa restituie aceasta suma de bani. Salariatului i se poate trimite o Notificare /Somatie prin care sa i se puna in vedere sa restituie suma de 6913 lei ? Notificarea se poate face si de director ? sau trebuie sa fie facuta de catre un executor judecatoresc ? In ian.-febr.2014 s-a incercat si o mediere, dar salariatul a refuzat orice discutie cu directorul. Acum, ce actiune se poate face ? 1. - de intoarcere a executarii silite ? 2. - pentru drepturi salariale necuvenite - cum ar trebui sa se numeasca actiunea ? Va rugam mult de tot sa ne ajutati.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2014
Curtea de Apel nu poate obliga salariatul sa restituie suma deoarece nu aceasta era cererea. In mod normal daca salariatul ar fi prezentat faptul ca cererea a fost acceptata de reprezentantii institutiei este posibil sa va fi respins rejudecarea. Recuperarea acestei sume este foarte greu de facut datorita faptului ca salariatul este foarte probabil sa nu vrea sa returneze banii. Notificarea poate fi facuta de directorul institutiei si juristul acesteia sau se poate apela la un executor contra unui onorariu. Actiunea este de recuperare a unor drepturi salariale necuvenite.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 16 Oct. 2014
Mii de multumiri ! si Cu o deosebita stima si consieratie !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x