Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

poate fi vorba despre prejudiciu ? cum se calculeaza / cum se stabileste ?

Buna ziua ! Va prezint urmatoarea situatie: - un angajat a depus Demisia,
dar seful sau a cerut directorului ca sa nu i se inceteze Contractul de munca,
pentru ca angajatul nu a semnat Listele de inventariere
si timp de 4 luni de zile nu si-a făcut si predat niste lucrari de serviciu.
... si daca angajatul refuza, sa fie dat in judecata.
....... Angajatul va putea fi dat in judecata,
ca sa raspunda civil ? ...... Dar pentru faptul ca nu a semnat niste Liste de inventariere,
ce prejudiciu ar putea fi ? Cum se stabileste prejudiciul ? ..... Exista prejudiciu ?
Daca ar fi fost o suma ..... Ne puteti da cateva sfaturi ?

9 raspunsuri


la 19 Aug. 2020
De exemplu: - din Lista celor 16 de sanctiuni prevazute de Legea contabilitatii - : Sanctiunea 11. Nerespectarea prevederilor organizarea si conducerea contabilitatii (art.41 punctul 9 teza 1 din Legea nr. 82/1991) Amenda: de la 1.000 lei la 10.000 lei ..... pentru ca: Inventarierea anuala nu se face in termen legal, pana la sfarsitul anului. OMFP 2861/2009 ? Organizarea si efectuarea inventarierii activelor, datoriilor si capitalurilor proprii: punct 5. - Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, si in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii. ..... punct 46. (1) - Prevederile Legii nr. 82/1991, republicata, si ale reglementarilor contabile aplicabile referitoare la obligativitatea corelarii datelor din bilant cu datele inregistrate in contabilitate, puse de acord cu situatia reala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii stabilita pe baza inventarului, se aplica si institutiilor publice. ...................- iar din cauza ca nu s-a putut finaliza Inventarul anual, nu se pot lua masuri privind: punct 46. (3) Bunurile constatate lipsa la inventariere se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea contabila. Lipsurile imputabile se recupereaza de la persoanele vinovate la valoarea de inlocuire, determinata potrivit prezentelor norme. Bunurile constatate in plus se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la costul de achizitie al acestora, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, in functie de pretul pietei la data constatarii sau de costul de achizitie al bunurilor similare. Pentru lipsuri, sustrageri si orice ale fapte care produc pagube ce constituie infractiuni, ordonatorul de credite este obligat sa sesizeze organele de urmarire penala in conditiile si la termenele stabilite de lege. Pagubele constatate la inventariere, imputate persoanelor vinovate, precum si debitorii deveniti insolvabili se evidentiaza in contabilitate in conturi analitice distincte, iar in cadrul acestora, pe fiecare debitor, urmarindu-se recuperarea lor potrivit legii. Scaderea din contabilitate a unor pagube care nu se datoreaza culpei unei persoane se face in baza aprobarii ordonatorului de credite respectiv, cu avizul ordonatorului de credite ierarhic superior. Plusul de casa constatat cu ocazia inventarierii numerarului din casieriile institutiilor publice se varsa la bugetul din care este finantata institutia publica, paragraful bugetar ?Alte venituri?. ................. Acest lucru ar insemna ca prejudiciul ar fi amenda data de catre organele de control sau savarsirea unei infractiuni .... ? ...... acest lucru ar insemna sa se astepte sa se intample acestea , pentru ca sa i se impute amenda sau .... ? ori, prejudiciul s-ar putea stabili ?i altfel ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Demisia se poate depune respectand prevederile codului muncii, rspectiv mentionarea articolului potrivit (incetare unilaterala, amiabila, cu sau fara preaviz, din diverse cauze prevazute in codul muncii). Daca angajatul are lucrari in derulare acesta le poate preda in termenul de preaviz. Pentru nepredare angajatorul poate penaliza angajatul, in urma deciziei comisiei de disciplina, dar situatia este subiectiva.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Neindeplinirea sarcinilor de serviciu pot duce la situatii in care se imputa angajatului amenzile pentru neefectuarea inventarierii in termenul legal,, bunurile lipsa la inventar etc
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Dar in prezent nu poate fi vorba despre o amenda .... La lichidare, i se poate re?ine vreun prejudiciu ? Daca angajatul nu a cerut in scris sa i se dea Nota de lichidare, angajatorul este obligat sa ii dea acest act.?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Ati spus ca : ,, Pentru nepredare angajatorul poate penaliza angajatul, in urma deciziei comisiei de disciplina, dar situatia este subiectiva.'' ..... Va rugam frumos sa ne spuneti : 1. ?. daca angajatorul il poate sanctiona pe angajat, in loc sa ii inceteze Contractul de munca prin Demisie ? ...... 2. - daca managerul este in concediul de odihna, iar directorul nu are voie sa ii desfaca Contractul, ..... cum se va proceda ? Se va putea astepta venirea din concediu a managerei ? ..... cu Demisia ce se va intampla ?..... 3. ? in ce sens va fi vorba despre o situatie subiectiva ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Nu. Dar se oate calcula prejudiciul in limita amenzilor pe care institutia le va lua de la organele de control pentru neregulile constatate, prejudiciu care poate fi impartit solidar cu reprezentantul legal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Institutia poate stabili un preaviz in limitele legii prin care angajatul trebuie sa finalizeze lucrarile si sa le predea. Daca acesta nu isi exercita atributiile in aceasta perioada, angajatorul poate sa refuze plata timpului de lucru pentru perioada preavizului si se poate considera parte civila daca este constatat un prejudiciu. Constituirea unei comisii de disciplina poate avea loc inainte de iregistrarea demisiei si intrarea in termenul de preaviz.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Angajatul are termenul de preaviz stabilit prin Contractul de munca. Angajatul nu a finalizat si depus lucrarile. Angajatul nu a vrut sa faca lucrarile respective tot anul si nici acum in perioada de preaviz. Angajatul a fost trimis in cercetare disciplinara, dar pana sa se dea sanctiunea, angajatul si-a depus Demisia ..... , adica, inainte de a i se aplica vreo sanctiune, angajatul a depus Demisia .......!!!!....... In acest caz, se mai putea sanctiona angajatul ? .... mai ales ca nu era nici cine ( nu era managerul la serviciu ) ca sa il sanctioneze pe angajt ? . ....iar colegul de la Regurse Umane mi-a spus ca nu are cum sa stea cu Contractul de munca neincetat pana vine managerul din CO, pentru ca era peste termenul de preaviz si ar fi fost nelegal ..... si nu mai putea sa inregistreze in REVISAL incetarea contractului prin Demisie .... ...... iar colegul de la Resurse Umane a spus ca: i-a platit ultimul salariu pe card, adica a facut plata timpului de lucru pentru perioada preavizului, pentru ca a considerat ca: odata ce angajatul a fost prezent la serviciu si pontat, nu are cum sa nu-l plateasca .... si ca doar o sanctiune daca i s-ar fi dat angajatului pentru ca nu a lucrat /nu a facut si depus lucrarile - i-ar fi dat dreptul sa nu il plateasca ....
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Ati spus ca: ,,Daca acesta nu isi exercita atributiile in aceasta perioada, angajatorul poate sa refuze plata timpului de lucru pentru perioada preavizului si se poate considera parte civila daca este constatat un prejudiciu.,, ..... 1. - Va rugam din suflet sa ne dati o Lege care ne-ar permite neplata angajatului pentru preaviz. ..... 2. - daca institutia se poate considera parte civila, atunci, institutia noastra poate sa ii faca plangere penala ? .... 3 . - daca prejudiciul ar putea consta in vreo amenda data de Comisia de audit, de exemplu, iar controlul ve avea loc tocmai peste 1 an, ce va putea face institutia pana atunci ? .... Nu il va putea da in judecata pe angajat ? .... trebuie constatat neaparat un prejudiciu ? .... angajatul nu poate fi obligat de instanta civila ca sa faca acele lucrari pentru institutie ? .... si daca nu vrea sa le faca si nu le-a facut, nu pot fi cuantificate in vreun fel, pentru ca acea suma sa fie prejudiciul ? .... Iar contabilul este incompatibil - sa faca lucrarilr economistului de gestiune care a plecat ? .... Daca nu este nici un alt angajat care sa faca acele lucrari, se poate angaja cineva ca sa le faca ? .... pentru ca Listele de inventar nu sunt semnat si deci, Inventarul anual nici acum nu a putut fi incheiat, si la fel, alte lucrari nu au fost facute.....si nu are cine sa le faca, iar contabilul sef refuza sa le faca, pentru ca a fost om angajat care sa faca asa ceva .... sa ca ar fi incompatibila .....este atat de complicat ....!!!!..... Va rugam din tot sufletul sa ne ajutati sa rezolvam problema ....
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x