Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

legislatie privind inchirierea imobilelor

Buna ziua,
Va rog precizati-mi care sunt impozitele si taxele potrivit legislatiei in vigoare privitor la cedarea folosintei bunurilor imobile, precum si in ce conditii cuantumul acestora se poate modifica.
Cu stima,
Demeter E.

6 raspunsuri


la 18 Iul. 2014
In cazul in chirirerii bunurilor imobile se factureaza serviciile de inchiriere cu o impozitatre de 16%, iar pentru utilizarea gratuita, comodat impozitul este 0, dar trebuie sa aveti in vedere ca societatea prin obiectul economic de activitate nu poate oferi nimic cu titlu gratuit, doar ca persoana fizica puteti oferi dreptul de folosinta cu titlu gratuit
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Iul. 2014
Vă mulţumesc. Pe mine ca persoană fizică mă înteresează problema. Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 20 Iul. 2014
Revin la întrebare privitor la taxe, pentru că am auzit de plata inclusivă a acestora pe lângă impozit, pentru persoanele fizice. Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 22 Iul. 2014
Neprimind un răspuns după revenire, am sunat la centrala Rentrop, unde mi s-a sugerat să prezint conversaţia avută până în prezent. Deci, întrebarea iniţială din 18.07. a.c. a fost: ?Vă rog precizaţi-mi care sunt impozitele şi taxele potrivit legislaţiei în vigoare privitor la cedarea folosinţei bunurilor imobile, precum şi în ce condiţii cuantumul acestora se poate modifica.?. În aceeaşi zi mi-a răspuns dl. Consultant Adrian Condurache, precum: ?In cazul in chirirerii bunurilor imobile se factureaza serviciile de inchiriere cu o impozitatre de 16%, iar pentru utilizarea gratuita, comodat impozitul este 0, dar trebuie sa aveti in vedere ca societatea prin obiectul economic de activitate nu poate oferi nimic cu titlu gratuit, doar ca persoana fizica puteti oferi dreptul de folosinta cu titlu gratuit.?. Peste puţin timp am trasmis: ?Vă mulţumesc. Pe mine ca persoană fizică mă înteresează problema.?. Am aşteptat ca răspunsul d-lui Condurache să fie completat, dar neprimind răspuns, la data de 20.07. am scris: ?Revin la întrebare privitor la taxe, pentru că am auzit de plata inclusivă a acestora pe lângă impozit, pentru persoanele fizice.?. Vă rog s-mi răspundeţi. Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Iul. 2014
In cazul cedarii spre folosinta a bunurilor imobile, legislatia prevede utilizarea acestora cu titlu gratuit (comodat) sau contra cost (inchiriere). In cazul comodatului, in calitate de proprietar persoana fizica nu aveti de calculat taxe si impozite, doar in cazul inchirierii bunurilor imobile veti avea de declarat si achitat impozit in cota de 16% si contributia de asigurari socieale de sanatate in cota de 5.5%, (CASS) dar va fi limitata la cel mult cinci salarii medii brute, adica la 11.490 lei, conform prevederilor OUG 88/2013. modul de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Calculul CASS pentru cei care obtin venituri din inchirierea imobilelor are ca baza lunara diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, dar baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut. Cuantumul impozitelor si taxelor se modifica in functie de valoarea luata ca baza de calcul.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Iul. 2014
Domnule Condurache răspunsul dumneavoastră este extrem de tehnic, corespunzător pentru domeniul finanţe; ca un cetăţean de rând îl înţeleg, dar nu-l pricep. Astfel că, vă rog mult, încercaţi să transpuneţi răspunsul dumneavoastră în exemple concludente pornind de la legislaţia indicată în materie. De curând am avut posibilitatea de a citi pe internet un studiul al d-nei av. Alexandra Weisman, apărut în nr.3/2014 al Revistei Române de Arbitraj, legat de problema interpretării excesive şi nejustificate a dispoziţiilor legale în România. Printre altele autoarea sugera şi milita pentru necesitatea adoptării unui text de lege care să fie clar şi explicit inclusiv cetăţeanului de rând, nu numai specialistilor. Cu stimă, Demeter E.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x