Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Asocierea in participatiune

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu monografia contabila a unui contract de asociere in participatiune intre o persoanafizica si o pers juridica. Persoana fizica vine in asociere cu terenul , persoana juridica se obliga sa construiasca un imobil care va servi drept sediu pt societate pe durata contractului, apoi la expirarea contractului imobilul trece cu titlu gratuit in proprietatea persoanei fizice.
Cum se inregistreaza si in ce va consta impozitul pe profit pe care firma este obligata sa-l retina si sa-l vireze in contul persoanei fizice pentru acest contract de asociere?
Care este regimul Tva deductibila aferenta achizitiilor de materiale necesare ridicarii imobilului, avand in vedere ca la sfarsitul contractului imobilul nu serveste unei activitati taxabile? Va rog ,ajutati-ma cu o monografie contabila!

3 raspunsuri


la 28 Dec. 2015
Asocierea in participatiune un contract in care partenerii vin cu aport, urmand ca impartirea veniturilor sa fie in functie de participare. Pentru cazul prezentat, sunt clare partile, in care persoana juridica este asociat principal care va construi imobilul pe terenul asociatului persoana fizica. In calitate de asociat principal firma are obligatia contabilizarii cheltuielilor si veniturilor precum si a distributiei. In cazul prezentat firma nu poate ceda cu titlu gratuit proprietatea partii asociate, caz pentru care contractul va fi lovit de nulitate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Dec. 2015
Inteleg, dar in situatia in care societatea va factura acest imobil , care sunt inregistrarile contabile? In ce consta profitul realizat din aceasta asociere ? Cf la art 13 lit e) spune clar "impozitul datorat de pers fiz se calc, retine si vireaza de catre pers jur romana"
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Dec. 2015
Societatea va vinde imobilul la valoarea justa urmand ca impartirea rezultatului sa fie procentuala, impozitele fiind retinute la sursa de catre firma.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x