Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

monografie contabila statie peco

Buna seara ! Va rog daca ma puteti ajuta cu monografia contabila a unei statii peco cu amanuntul . Ce taxe se platesc , ce declaratii se depun , ce documente contabile se intocmesc . ? Daca se vinde combustibil cu plata la termen ce documente trebuie intocmite ?
Va multumesc !

1 raspuns


la 12 Iul. 2014
Pentru activitatea economica a unei statii de vanzare cu amanuntul de combustibil trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte, in opinia mea importante, pe care vi le voi semnala in continuare. Conform Procedurii obligatorii, agentii economici care comercializeaza en-detail carburanti trebuie sa indeplineasca conditiile legale pentru a putea solicita Atestatul de comercializare de produse energetice. Prevederile art.244-1 din Codul Fiscal (6) are in cedere ca desfasurarea activitatii de comercializare de catre operatorii economici prevazuti la alin. (4), care nu indeplinesc procedura si conditiile stabilite potrivit alin. (4), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei si confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare. Un alt aspect este ca declararea ca platitor de accize conform prevederilor aplicabile din Anexa nr. 1 la titlul VII Cod fiscal, prin care platitorului revine obligatia de a depune lunar o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva. Declaratiile de accize, formularul 100 se depune la autoritatea competenta, de catre platitorii de accize, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia. Anual, pana pe data de 30 aprilie a anului urmator, se depune formularul 120 - decont privind accizele pentru accizele aferente anului precedent. Din punct de vedere contabil, inregistrarile sunt similare oricarei activitati de comert cu amanuntul, in opinia mea, fiind urmatoarele etape: -achizitia %= 401 371 4426 -inregistrare accize 635 = 446 -plata accize 446=5121 -inregistrare adaos comercial si TVA pentru pretul de vanzare cu amanuntul 371 = % 378 4428 -vanzarea 5311/5121 = % 707 4427 -descarcarea de gestiune % =371 607 378 4428 La sfarsitul lunii se face corectia la pompa (cantitatea scriptica sa corespunda cu cea faptica, care provine din alimentarile cu carburanti la temperaturi diferite si vanzarile la temperaturi diferite) cu corectia si in contabilitate. In lunile de iarna diferentele sunt negative (deci, creditul lui 371) iar in lunile de vara diferentele sunt pozitive (debitul lui 371). -inregistrarea corectiei % = 371 4428 378 473 sau 371 = % 4428 378 473 Pentru vanzarea la termen, trebuie sa aveti contract de vanzare-cumparare in care sa specificati termenul de plata, modalitatea, garantiile percepute, instrumentul de plata. In functie de acestea se fac inregistrarile contabile.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x