Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cumparare prin cesiune de parti sociale

Buna ziua!
Societatea A cumpara prin cesiune de parti sociale 100% din societatea B(ambele S.R.L. -uri).
Capitalul social al societatii B este de 200 RON dar pretul de cumparare este mult mai mare(100000 RON).
Tranzactia a fost deja inregistrata la Registrul Comertului dar nu stiu ce contari se fac pentru acest tip de tranzactie pentru societate A.
Care este monografia contabila? Cum inregistreza societatea A suma platita catre vechiul proprietar al societatii B? Ce alte contari se mai fac? Societatea B inregistreaza ceva daca nu se modifica capitalul social ci doar proprietarul? Daca da imi puteti spune contarile si pentru societatea B?
Va multumesc.

1 raspuns


la 31 Mai. 2014
In cazul in care suma platita pentru preluarea societatii B este mai mare decat valoarea partilor sociale de 200 lei,tranzactia este considerate a fi vanzare-cumparare si nu cesiune de parti sociale, iar inregistrarea in contabilitate a unei firme cumparate si tratamentul fiscal aplicabil, este in conformitate cu prevederile OMFP 3.055/2009 si OMFP 1376/2004 Normele metodologice privind reflectarea principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale. Transferul de active este reglementat de Codul fiscal la art. 128 alin. 7 si prin normele de aplicare a art. 128 la pct. 6 alin. 9 si 10. Daca valoarea de cumparare a firmei nu corespunde cu valoarea activelor si pasivelor prezentate in ultima balanta sintetica de verificare a conturilor, pusa la dispozitie de catre comparator, trebuie sa se procedeze la evaluarea valorii juste a fiecarui element de activ si pasiv, cu scopul determinarii valorii individuale, reale a acestuia si fundamentarea valorii de vanzare. In cazul in care societatea B functioneaza in continuare independent de societatea B, se depune o declarative la Registrul comertului pentru continuitatea desfasurarii activitatii acesteia, in caz contrar tratamentul fiind cel al unei absorbtii, ce presupune preluarea conturilor cu analitic din ultima balanta. Inregistrarile contabile pentru cumpararea societatii si continuarea activitatii independent de societatea A, nu presupune inregistrari special, doar modificarea actului constitutiv. Pentru societatea A vor fi urmatoarele etape in inregistrarile contabile: Inregistrarea majorarii capitalului social al firmei cumparatoare cu capitalul social al firmei cumparate si subscrierea capitalului social preluat prin cumparare de catre societatea A: 456 Decontari cu actionarii privind capitalul =1011 Capital subscris nevarsat Stabilirea primelor de capital in contul 1043 Prime de aport 456=1043 Depunerea capitalului social si evidentierea acestuia: 5121=456 1011=1012 Incorporarea primelor de aport in capitalul social: 1043=1012 Preluarea conturilor de pasiv, pe conturi analitice distincte de cele existente anterior in patrimoniul firmei cumparatoare, apoi preluarea conturilor de activ, pe conturi analitice distincte de cele existente anterior in patrimoniul firmei cumparatoare, apoi inregistrarea reevaluarii mijloacelor fixe preluate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x