Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Impozitare microintreprinderi in cursul anului fiscal

Buna ziua,
Revin la intrebarea si raspunsul acordat ieri de dv. Totul este O.K., stim cu totii prevederile legale, insa apare o contradictie intre prevederile art. 112.2 punctul 7 din Cod, si cele din Normele de aplicare a art. 112.2 punctul 7 din Norme, si anume:

A. Citam din art. 112.2 punctul 7 Cod Fiscal:

"(7) Persoanele juridice romane care au optat pentru acest sistem de impunere (micro) potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data de 01.02.2013, PASTREAZA ACEST SISTEM DE IMPOZITARE PENTRU ANUL 2013."

B. Citam din Normele de aplicare a art. 112.2 punctul 7 din Norme:

"(7) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 112.2 alin (6) din Codul Fiscal, DATOREAZA IMPOZIT PE PROFIT, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate, INCEPAND CU TRIMESTRUL RESPECTIV.."

Incepand cu trimestrul II 2013, societatea in discutie nu mai indeplineste conditiile micro, realizand exclusiv venituri din consultanta, prevazute la art. 112.2 alin 6.

In aceste conditii, cum impozitam incepand cu trimestrul II, conform Codului mai sus citat (impozit micro pana la finele anului 2013) sau conform Normelor mai sus citate (impozit pe profit incepand cu trimestrul II 2013?
Sa intelegem ca doar pentru anul 2013, expres citat in Cod, se merge tot anul pe impozit micro, indiferent de natura veniturilor realizate, urmand ca din anii urmatori sa aplicam si prevederile din normele mai sus citate?

Va multumesc.

O zi buna.

1 raspuns


la 21 Iun. 2013
Avand in vedere detaliile suplimentare pe care le-ati furnizat, intr-adevar microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datoreaza impozit pe profit luând in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepând cu trimestrul respectiv. In termen de 30 de zile de la data de la care nu mai indepliniti conditiile prevazute la art. 112/ 1, aveti obligatia de a comunica organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni 010. Dpdv contabil procedati astfel: 1. stornati impozitul micro prin nota 698=441 2. recalculati impozitul pe profit de la 01.02.2013 si il inregistrati prin nota 691=441
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x