Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

sold tva in cazul renuntarii la sistemul tva la incasare

Societatea aplicand sistemul tva la incasare, la sfarsitul anului inregistreaza urmatoarea situatie-pt.livrari TVA aferent facturi nincasate(4428Livrari) are sold de 17000 lei, iar pt.achizitii TVA afferent facturi neplatite (4428Achizitii) este de 27000lei.
Ce se intampla cu soldul acestora daca in ianuarie firma opteaza pentru renuntarea la sistemul tva la incasare?
Mai exact, cand devin TVA de plata(4427),respectiv TVA deductibil(4426)?
Va multumesc.

2 raspunsuri


la 16 Ian. 2014
Intr-adevar, chiar daca s-a optat pentru iesirea din sistemul de TVA la incasare , efectiv iesirea din sistem se face incepand cu data de 1 ale lunii urmatoare perioadei fiscale. Astfel pentru facturile emise si primite pana la iesirea din sistem, aplicati aceleasi prevderi legale referitoare la TVA la incasare. Scadenta acestor facturi intervine la data platii, iar in cazul livrarilor la data platii sau in a 90 zi.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 17 Ian. 2014
Imi pare rau ca trebuie sa o contrazic pe d-na Teodora Munteanu dar obligatia colectarii tva la 90 de zile pentru facturile de livrari in cadrul sistemului de tva la incasare a fost abrogata odata cu OUG111/2013 Tva se va deduce respectiv colecta in monentul platii respectiv incasarii facturilor din perioada in care s-a aplicat sistemul Extras din lege: "(4) Atât în cazul persoanelor impozabile care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, cât şi al celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator de taxă a intervenit până la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de această dată, în situaţia în care cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii sau de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii este ulterioară datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, cu respectarea prevederilor art. 1342alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare." Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x