Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

rog sa imi explicati masurile dispuse

Va rog frumos sa ma ajutati si sa imi dati un sfat in ceea ce priveste urmatoarea problema:

- este vorba despre un caz intamplat intr-un muzeu
- acum 1 an directorul cultural a intocmit o Nota de fundamentare si a solicitat alocarea unei sume de bani pentru realizarea unui proiect cultural.
- proiectul a constat in tiparirea si distribuirea unei reviste in care muzeul nostru
avea rezervata o pagina de publicitate
- in schimb, comisia de audit a spus ca proiectul nu are nici o legatura
cu activitatea institutiei noastre, a muzeului
- nu intelegem aceasta opinie
- s-a dorit ca in urma proiectului sa creasca numarul de vizitatori si marirea veniturilor proprii prin cazari

- problema este ca, pe langa faptul ca se imputa faptul ca proiectul nu are legatura cu activitatea institutiei, a doua este urmatoarea:
- incadrarea gresita a Proiectului - la capitolul 20.01.09 ? Materiale si prestari de servicii cu caracter functional ( = la activitati culturale ), in loc la capitolul 20.11 ? Carti, publicatii si materiale documentare, pt. editarea Revistei si la capitolul 20.01.08 ? Posta, telecomunicatii, radio, TV, internet ( = editare de carti, reviste sau alte publicatii stiintifice si de popularizare )
- totusi, institutia noastra a solicitat printr-o Adresa aprobarea noului proiect si alocarea banilor necesari la capitolul 20.01.09, iar cheltuielile s-au facut din acest capitol pentru tiparire si distribuire revista
- Consiliul Judetean, ordonatorul principal de credite, a aprobat alocarea de bani in capitolul solicitat de noi si, in mod implicit, noul proiect propus de noi

- odata ce managerul poate sa propuna si alte activitati /proiecte inafara Programului minimal aprobat, odata ce are ca obiectiv realizarea de venituri proprii, ....., iar banii au fost cheltuiti de la capitolul unde au fost alocati,
- odata ce managerul a considerat ca proiectul a fost oportun si
- chiar si presedintele Consiliului Judetean a solicitat realizarea acestui proiect,
iar in sedinta a solicitat consilierilor aprobarea proiectului cu suma solicitata,

- va rog sa imi spuneti:
de ce se considera de catre comisia de control
ca proiectul nu are nici o legatura cu activitatea institutiei si ca nu a fost un proiect inclus in Programul minimal anual, cf. Anexei la Contractul de management,
si ca nu au fost respectate prevederile legale cand s-au efectuat cheltuielile ?
de ce s-a considerat ca creditele bugetare au fost utilizate pe alte destinatii decat cele aprobate, fiind nerespectate prevederile art.14 alin.3 din Leg.273/2006 si art.23(1)din aceeasi lege si cele ale art.5(1) din OG nr.119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv ?
de ce s-a considerat ca institutia noastra nu a avut aprobate credite bugetare la articolul bugetar 20.11-Carti, publicatii si materiale documentare, pentru editarea revistei, si ca cheltuielile ar fi fost suportate de la alineatul bugetar 20.01.09 - Materiale si prestari de servicii cu caracter functional, prin nerespectarea destinatiei creditelor aprobate ?
- comisia de control a mai spus ca
Protocolul de colaborare cu o alta unitate,
care a avut ca obiect editarea, tiparirea si distribuirea revistei,
nu a respectat toate prevederile legale.
S-a spus ca serviciile de distributie a revistei care nu sunt strict legate de activitatea entitatii si/sau au fost efectuate pe baza de documente neconforme privind serviciile prestate.
La ce anume s-a referit ?
- se poate, de ex., considera
ca obiectul contractului nu a respectat
anumite prevederi legale
cum ar fi cele de mai sus ?
( nu s-a spus asta, dar ar fi posibil sa se spuna si acest lucru ? )
- doar ordonatorul principal de credite a analizat si verificat, dar a si aprobat proiectul si bugetul aferent
- de aceea, nu inteleg de ce nu ar fi corect cum a procedat institutia noastra
- se va imputa cuiva suma de bani alocata acestui proiect ?
- odata ce s-a dispus masura:
stabilirii intinderii prejudiciului cauzat de institutie prin plata nelegala a cheltuielilor privind editarea si distribuirea revistei, care nu sunt strict legate de activitatea institutiei,
cat si dispunerea masurilor pentru recuperarea integrala a prejudiciului, potrivit legii,
- cui i se va imputa acea suma de bani ? managerului? directorului cultural? contabilului sef ? economistului care a pus viza CFP ? coordonatorului de proiect ? consilierului juridic ? sau toti sunt vinovati ?
- din lista, ar fi cineva nevinovat ? /ar ramane neacuzat de cele de mai sus ?
pentru ca oportunitatea o stabileste managerul, directorul cultural a cerut proiectul, cei 2 impreuna cu contabilul sef si cu economistul care pune viza CFP - au facut platile ...,
ceilalti ar fi doar executanti, fara factor de decizie si control financiar /raspunzatori pentru tipul de proiect si plata gresita din alt capitol ?
- daca se va considera ca toti sunt vinovati, cum se va imparti suma ?
Care este modul de stabilire a vinovatiei, care este ordinea gradului de vinovatie si care sunt procentele care ii va reveni fiecaruia si pe care le va plati fiecare ?

10 raspunsuri


la 10 Feb. 2016
Din cele prezentate, este o situatie complexa, in care, in opinia mea sunt mai multe probleme pe care institutia nu le-a respectat. Trebuie sa verificati cadrul legal in care isi desfasoara activitatea institutia, activitatea acesteia nepermitand activitati publicitare. Un alt aspect este respectarea standardelor si procedurilor aprobate, precum si baza legala in care se desfasoara achizitia de proiecte culturale. Va fi necesara verificarea planului de achizitii publice, daca proiectul este mentionat si ce cod cdv este inregistrat, modul de achizitie, atribuirea deciziei unei comisii sau consiliului de administratie. Daca aveti o baza legala argumentata si o procedura care sa includa achizitia de proiecte culturale puteti contesta rezultatul controlului. In opinia mea ati gresit prin faptul ca ati alocat banii din alte conturi, faptul ca ati considerat ca alocarea este o aprobare si nu ati avut din partea primariei o solicitare in acest sens, fapt care v-ar fi exonerat de raspundere.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
Buna dimineata ! Va supun atentiei niste precizari fata de cele de mai sus: I. - in ROF se spune ca: trebuie sa se puna in valoare patrimoniul cultural prin: 1.- "angrenarea publicului de toate categoriile, prin mijloace specifice, într-un sistem educaţional destinat familiarizării acestuia" cu picturile, viata, .... pictorului pe care muzeul nostru il gazduieste. Se mai spune ca: - "potrivit obiectului de activitate, competenţelor şi structurii sale de organizare, muzeul nostru are în principal următoarele atribuţii: a) elaborarea de programe şi proiecte culturale proprii, în concordanţă cu strategia culturală promovată de Consiliul Judeţean, ....." - dar si ca: "principalele activităţi ale muzeului se realizează prin: e) punerea în valoare şi comunicarea publică prin expoziţii, publicaţii şi comunicări a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice, muzeologice şi istorice, g) contactul permanent cu publicul de toate categoriile; k) editarea revistei X ( care deja are 7 ani ), cataloage, pliante, lucrări cu caracter ştiinţific, alte materiale publicitare. Totodata, tot in ROF, se spune si ca: - "Veniturile proprii se realizează din: - vizitarea de către public a expoziţiilor permanente şi temporare; - comercializarea publicaţiilor proprii (cărţi, cataloage, ilustrate, pliante, afişe, etc.) precum şi ale terţilor; - asocierea sau colaborarea pentru diverse activităţi culturale; - prestări servicii cazare. In consecinte, activitatea institutiei ar permite activitati publicitare ? II. Pana la control si chiar acum nu avem proceduri aprobate pe problemele de mai sus ca sa se stie cum trebuie procedat. Conducerea este cea care dispune, .... III. - serviciile ce au avut legatura cu proiectul nu este mentionat/inregistrat in vreun plan de achizitii publice - nici nu am avut un asemenea plan - in schimb, pentru unul din cele 2 contracte s-a facut licitatie publica, tinand cont de suma - nu exista nici o decizie a vreunei comisii sau consiliului de administratie IV. - pentru alocarea banilor din alte conturi, cine va raspunde ? se va imputa toata suma doar celor care au semnat pentru plati ? - va rog frumos sa imi spuneti: Ce aprobare ar fi trebuit sa avem din partea Consiliului Judetean ( nu primariei ) ? care ar fi facut sa fim exonerati de raspundere ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
- cred ca odata ce avem in ROF "editarea revistei X ( care deja are 7 ani ), cataloage, pliante, lucrări cu caracter ştiinţific, alte materiale publicitare", nu ar fi trebuit sa fie o problema la contractele de tiparire si distribuire a revistei proiectului, intrucat prin editare se intelege = "A efectua lucrările de tipărire și de răspândire a unei cărți sau a unei publicații. " In final, singura problema ar fi doar cea a platii din alt capitol /din alt cont ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
Se considera publicitate, care nu poate fi prevazuta in rpf, ci in papp, iar editarea si tiparirea de carti sau pliante nu este in obiectul de activitate al unui muzeu iar alocarea este facuta gresit putand fi interpretata de audit. Faptul ca nu aveti proceduri, decizia este in responsabilitatea consiliului de administratie si a directorului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
... si totusi, ..... in ROF -ul institutiei noastre s-a spus ca: - principalele activităţi se realizează prin ..... si prin k) editarea revistei X ( care deja are 7 ani ), cataloage, pliante, lucrări cu caracter ştiinţific, alte materiale publicitare. Or, ROF-ul a fost aprobat de Consiliul Judeţean din anul 2012. Da, in ceea ce priveste alocarea bugetului auditul a interpretat in sensul aratat.... - se putea duce o suma de bani in alt capitol din care s-ar fi putut plati legal ? - pentru acest lucru, institutia trebuia sa ceara din nou acordul Consiliului Judeţean ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
Rof a fost aprobat de consiliul judetean dar acest lucru nu inseamna ca aveti si legalitatea actiunii. In general, pentru astfel de operatiuni care nu sunt incadrate in obiectul de activitate va trebui sa gasiti solutii la momentul respectiv care sa se incadreze in obiectul de activitate, pentru ca in prezent aveti de raspuns comisiei de audit. Aceasta activitate putea fi facuta in parteneriat (deci fara plata din partea institutiei) cu primaria la initiativa acesteia.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
Va rog frumos sa imi spuneti 1. - pe viitor, daca ne vom mai intalni cu un asemenea caz, ce solutie ar putea fi ? 2. - de ce parteneriatul trebuia facut cu Primaria ? 3. - daca printr-o Hotarare a Consiliului Judeţean - ordonatorul principal de credite ni s-a alocat buget pentru acel nou Proiect, se subintelege ca in acea Hotarare a fost aprobat si Proiectul ? sau trebuie sa se precizeze in mod expres acest lucru ? 4. -in ce alt document al Consiliului Judeţean am putea gasi daca s-a aprobat sau nu acel nou Proiect ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
In mod normal trebuia sa plasati responsabilitatea primariei, obiectul de activitate neputand permite editarea si tiparirea unei publicatii. Pentru intrarea in legalitate trebuia ca consiliul local sa dea o hotarare prin care sa se modifice obiectul de activitate, sau sa faceti un parteneriat cu o editura, care sa va ajute la derularea proiectului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 10 Feb. 2016
Vă mulțumesc enorm de mult pentru sfaturi ! Multă sănătate și tot ce va doriți !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 11 Feb. 2016
In ROF este trecuta la obiect de activitate k) editarea revistei X ( care deja are 7 ani ), cataloage, pliante, lucrări cu caracter ştiinţific, alte materiale publicitare. Pentru editare, adica pentru tipărire și de răspândire/distribuire, - am incheiat un Protocol de colaborare - cu o alta institutie/unitate care sa puna la dispozitie materialele ce urmau a fi publicata in revista, machetarea, etc., - am incheiat un Contract de servicii tipografice de tiparire a revistei - cu o firma specializata, in urma licitatiei publice - am incheiat un Contract de servicii de distribuire a revistei - cu o firma specializata, care avea un asemenea obiect de activitate. Primaria nu a fost partener. Consiliul Judetean nu putea sa modifice ROF-ul pentru ca Proiectul era pentru realizare de venituri, nu unul cultural. Cele 2 probleme fiind legate oarecum ... insa s-a considerat ca potrivit prevederilor ROF-ului este corect cum s-a procedat .... Va rog frumos sa imi spuneti, tinand cont de cele de mai sus: - este corect cum s-a procedat ? - trebuia sa incheiem un Protocol de colaborare/parteneriat si cu Consiliul Judetean ? Ce motiv ar fi putut fi invocat ? - si atunci, nu tot aceeasi era problema ? Nu ar mai fi fost vorba despre probleme de legalitate ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x