Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Rezerva legala pentru o microintreprindere

Buna ziua,

Cum constituie o societate platitoare de impozit pe venit, calculat si platit trimestrial rezerva legala la 31.12.2012 si care sunt inregistrarile contabile?
Multumesc frumos.
Adaugata in   Legea Contabilitatii

2 raspunsuri


la 04 Feb. 2013
Buna seara, Cu ajutorul contului 106 Rezerve se tine evidenta rezervelor constituite. Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve pentru actiuni proprii, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve. In creditul acestui cont se inregistreaza: - rezerva din reevaluare trecuta la rezerve (105); - profitul net realizat in exercitiile anterioare, repartizat la rezerve (117); - profitul net realizat la inchiderea exercitiului curent repartizat la rezerve (129); - primele de capital trecute la rezerve (104); - diferenta dintre valoarea titlurilor primite si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor, care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice (261, 262, 263); In debitul acestui cont se inregistreaza: - rezervele destinate majorarii capitalului social potrivit legii (101); - diferenta dintre valoarea titlurilor de participare retrase sau cedate si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor care au constituit obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice (261, 262, 263); - rezervele utilizate pentru acoperirea pierderilor realizate in exercitiile precedente (117). Soldul contului reprezinta rezervele existente si neutilizate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Feb. 2013
Conform art. 22. al. (1) lit. a) din Codul Fiscal si Normelor Metodologice de aplicare ale acestuia: ART. 22 a) 50. Cota de 5% reprezentand rezerva prevazuta la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz. In veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezerva sunt incluse veniturile prevazute la art. 20 din Codul fiscal, cu exceptia celor prevazute la lit. c). Rezervele astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat sau al patrimoniului. In situatia in care, ca urmare a efectuarii unor operatiuni de reorganizare, prevazute de lege, rezerva legala a persoanei juridice beneficiare depaseste a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, dupa caz, diminuarea rezervei legale, la nivelul prevazut de lege, nu este obligatorie. 51. In cazul in care aceasta rezerva este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, rezerva reconstituita ulterior acestei utilizari in aceeaºi limita nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil. CONCLUZIE CODUL FISCAL nu face nici o referire la constituirea rezervei legale din veniturile microintreprinderii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x