Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

inlocuire Liste inventar

Buna dimineata !
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns privind urmatoarea situatie: - directorul institutiei si o colega au constatat recent ca o colega economist ( care a fost presedinta in comisia de inventariere /2017 bunuri ale unitatii noastre ) a inlocuit Listele de inventariere intocmite pe teren cu Listele avute in calculator in contabilitate. Contabilul nostru a spus ca economista trebuia sa faca regularizarea la zi a bunurilor inventariate si ... Acum, colega economist va fi cercetata disciplinar, insa juristul a spus ca economistei nu i se poate da ca sanctiune doar avertisment scris pentru ca fapta este foarte grava si ca aceasta este o fapta penala ...?!?..... Dar colega economist a spus ca din greseala a inlocuit cele 2 Liste de inventar .... Va rog din suflet sa imi spuneti: - cum ar trebui sa se faca ? Ce sanctiune disciplinara ar putea sa i se dea colegei economist ? Ar fi vorba de o fapta penala ?

7 raspunsuri


la 24 Sep. 2018
Tot aceeasi colega economist pune si viza CFP pe documente. Daca aceasta va fi sanctionata disciplinar ( si sigur ca va fi ), va mai putea sa puna viza CFP sau nu ? Daca in institutie nu mai avem alti salariati cu studii economice, poate contabilul sa puna si viza CFP ? sau va fi in incompatibilitate ? ( pentru ca comisia de audit a spus ca viza CFP sa nu o puna contabilul, ci un alt salariat ) ... Ce alt salariat ar putea sa puna viza CFP ? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca alt salariat ca sa poata pune viza CFP in locul economistei ? Daca economista nu va mai pune viza CFP, atunci directorul unitatii va trebui sa instiinteze si Consiliul Judetean ( institutia ierarhic superioara ) despre cele intamplate si ca ii retrage economistei dreptul de a pune viza CFP ? ( pentru ca pentru a putea pune viza CFP, directorul nostru a instiintat Consiliul Judetean care a aprobat si a emis un Ordin de imputernicire ) ? ... Dati-ne va rog cateva sfaturi cum ar trebui procedat si in aceasta situatie.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Sep. 2018
Inlocuirea listelor de inventar, nu este o fapta penala decat daca institutia este prejudiciata, ceea ce nu este cazul, dar angajata responsabila poate fi cercetata disciplinar pentru neglijenta in serviciu impreuna cu membrii comisiei care au semnat listele si raportul. Daca persoana va fi sanctionata, nu va putea sa mai aplice viza cfp, iar institutia trebuie sa desemneze un alt angajat compatibil, sa exercite aceasta sarcina, sau sa angajeze pe altcineva.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Sep. 2018
Dar daca in cazul de fata directorul a constatat abia dupa 2 luni dupa terminarea inventarului ca acele Liste au fost inlocuite cu cele initiale = adica nu s-a facut nici actualizarea Listelor, ... ? ..., acest lucru constituie sau nu prejudiciu ? Pentru ca daca o comisie de audit urma sa verifice actele inventarierii si daca constata ca nu era corecta, acest lucru ar fi constituit prejudiciu sau nu ? Daca astfel, directorul era sanctionat pentru acest lucru ..?.... A fost norocul directorului ca a descoperit acest lucru, dar cum ramane cu situatia contabila ? Cum se va face corectura ? Ce mentiuni se vor face ? Va rugam ajutatti-ne cu cateva sfaturi.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 24 Sep. 2018
Pentru a fi prejudiciu, trebuie sa aveti o valoare certa, clara, ori in cazul dumneavoastra este o eroare, considerata cel mult neglijenta, ce poate fi corectata. Problema poate fi extinsa si la membrii comisiei care au semnat listele, iar raspunderea cea mai mare o are Presedintele comisiei care a semnat Raportul de inventariere cu valoarea patrimoniului inventariat.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Sep. 2018
Colegul care este presedinte in comisia de disciplina vrea sa trimita Dosarul de cercetare disciplinara la director, pentru a se trimite la juristul unitatii pentru ca acesta sa-si spuna parerea. Colegul a spus directorului ca in cazul de fata ar fi o fapta penala - neglijenta in serviciu, pentru ca au fost inlocuite Listele finale de inventariere cu situatia gasita pe teren, cu cea care era initial in calculator. Va rog din suflet sa imi spuneti: situatia este asa de grava, incat colegii - toata comisia sa fie data in judecata si sa li se faca Dosar penal ? .... sau se poate da doar o sanctiune mai aspra ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Sep. 2018
Nu este cazul pentru o cercetare penala, doar o sanctiune disciplinara care trebuie sa fie graduala conform legii. In caz ca persoana nu a avut abateri anterioare si evaluarea a fost foarte buna pana in prezent, comisia de disciplina ii va cere un referat prin care sa motiveze situatia si se va lua prima masura disciplinara conform regulamentului intern si procedurilor de lucru. Daca nu aveti specificate sanctiunile in regulament si proceduri, se va aplica prima sanctiune prevazuta in Codul Muncii, care in functie de gravitatea faptelor poate duce pana la penalizare cu 10% din salariu.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Sep. 2018
Va multumim din tot sufletul pentru sfaturi !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x