Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

expertiza muzeografica si contabila, dupa repunere pe rolul instantei penale ?

Buna seara !

Dupa 2 amanari de pronuntari,
institutia noastra, ca parte civila vatamata,
a avut parte de o surpriza din partea instantei penale:

Dupa o amanare iniţială a pronunţării si
dupa o amanare ulterioara a pronuntarii,
adica dupa 1 luna de zile,
Instanţa a repus cauza penala pe rol şi
a fixat termen de judecată
pentru a fi pusă în discuţie proba cu expertiza muzeografică
solicitată de institutia noastra, ca partea civilă,
cu privire la bunurile achiziţionate în baza contractelor de vânzare cumpărare.

1. - Ce se va discuta la termenul de judecata ?
Ce va trebui sa ceara sau sa sustina
institutia noastra ?
2. - Ca parte civila va trebui sa motivam solicitarea
de a fi efectuata Expertiza muzeografica ?
3. - Va trebui sa cerem la acest termen si o Expertiza contabila ?
sau
va trebui sa cerem aceasta expertiza
dupa finalizarea Expertizei muzeografice ?
4. - Cum se va stabili prejudiciul, respectiv,
daca un contract este nelegal, situatie in care prejudiciul va fi cval contractului
sau
daca bunurile achizitionate au fost supraevaluate,
situatie in care prejudiciul este diferenta dintre valoarea supraevaluata a bunurilor si
valoarea reala a acestora ?

4 raspunsuri


la 18 Mar. 2015
Repunerea cauzei penale pe rol, are loc pe fondul actiunilor contra fraudarii institutiilor bugetare si este corecta. Pentru institutie, ca parte civila este importanta stabilirea prejudiciului, in acest sens putand veni cu expertiza muzeografica, ce va releva valoarea muzeografica a obiectelor achizitionate si cu o expertiza de evaluare a bunurilor sau puteti ramane pe anularea contractelor prin cauza penala, urmand ca prejudiciul sa fie la valoarea contractelor incheiate.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Mar. 2015
Totusi, nu inteleg care au fost motivele care au facut ca instanta penala sa respinga administrarea Expertizelor muzeografice si contabile. Simpla interpretare a instantei cum ca institutia ar fi urmarit agravarea situatiei celor 2 inculpati (fostul director si fostul contabil sef ai institutiei) prin incadrarea faptelor intr-o alta categorie de infractiuni, facand ca instanta investita, cea prezenta, sa nu mai fie competenta a judeca cauza, nu mi se pare fondata si reala. Va rog, daca in urma celor expuse de mine puteti interpreta /concluziona, sa imi spuneti care a fost totusi logica instantei penale ? Sa inteleg ca institutia va trebui sa aleaga intre: - evaluarea bunurilor culturale prin efectuarea Expertizei muzeografice si - valoarea bunurilor culturale indicata prin Contractele de vanzare-cumparare ? Dar, odata ce comisiile de negociere, de evaluare si de receptie nu s-au intrunit efectiv, ( membrii comisiei nu au fost pontati in ziua operatiunilor ), dar si fostul director si fostul contabil sef ai institutiei au semnat acte desi nu au fost pontati in ziua operatiunilor, este mai bine sau trebuie neaparat trebuie ca institutia sa aleaga varianta Expertizei muzeografice ? Pentru ca este posibil ca instanta penala sa considere ca acele Contracte de vanzare-cumparare nu sunt valabile ca nu se stie exact valoarea bunurilor culturale achizitionate, intrucat atunci la achizitionare nu s-a stabilit efectiv valoarea acestora, si sa concluzioneze ca in cauza nu exista un prejudiciu cert, ligibil, exigibil, ...., iar in lipsa unui prejudiciu cert, ..., institutia publica nu va putea obtine /recupera prejudiciul suferit.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Mar. 2015
Daca pozitia institutiei este clara si se considera ca toate actele incheiate de catre vechea conducere nu au respectat prevederile legale, trebuie avut in vedere ca aceste contracte sunt lovite de nulitate si ar trebui ca institutia sa recupereze intreaza suma.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Mar. 2015
Pozitia instantei penale nu este cunoscuta. Doar Parchetul a raspuns in scris instantei penale ca prejudiciul il constituie cval. contractelor. In cazul de fata, institutia este la mijloc, intrucat: - Parchetul a formulat un raspuns, cel indicat mai sus, in timp ce - instanta penala a repus pe rol cauza in vederea punerii in discutie a Expertizei. Institutia noastra, vazand ca ii sunt respinse 2 Cereri in care a solicitat efectuarea Expertizelor, a depus Concluzii scrise si a sustinut cele prezentate de Parchet. Dar, acum, odata ce instanta penala pune in discutie efectuarea Expertizei, ce pozitie sa ia institutia ? Sa accepte administrarea sau sa-si mentina punctul de vedere din Concluziile scrise ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x