Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

evaluare stocuri

o firma cu cod caen 4711, isi inchide magazinul gen supermarket si ramane pe stoc cu marfa la pret de vanzare cu amanuntl de x lei. In contabilitate s-au inregistrat urmatoarele note de corectie
371.1 = 378.1/4428.1 -x lei (in rosu) pentru a se tine evidenta marfii la pret de achizitie. (se intocmesc bc pe masura ce expira si se scade din gestiune la p.a. -colectandu-se si tva aferent). este corecta nota mai sus mentionata sau s-a incalcat proncipiul permanentei metodelor de evaluare? (s-a dorit acest lucru pentru ca programul de gestiune calcula gresit adaosul comercial si implicit tva neexigibil la iesiri de marfa).
va multumesc anticipat

2 raspunsuri


la 31 Oct. 2012
Conform prevederilor HG 831/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Norma de aplicare din 27.05.2004, comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri. Totodata art. 21 alin.3 lit.d din Codul Fiscal, mentioneaza ca pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Asadar, procedati la inventarierea acestora, intocmiti propunerea de casare, PV de casare, iar predarea catre firma de colectare o faceti in baza unui aviz de insotire a marfii, in care trebuie sa mentionati "Nu se factureaza. Bunuri expirate/degradate ". Nu colectati TVA la casare, daca respectati conditiile prevazute la art. 128 alin. 8 lit. b din Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. Nota contabila de descarcare a perisabilitatilor, in baza Ordinului 3055/2009 este 607=371.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Nov. 2012
Buna ziua, Dna. Munteanu , multumesc mult pentru raspunsul complet ( baza legala, etc.), dar revin la intrebare : marfa este non - food si ea se regasea in contabilitate inregistrata intr-un sold debitor 371 eronat ca valoare ( includea un 378 si un 4428 calculate eronat de programul de gestiune in care lucram). eu am stornat din 371 acea valoare a lui 378 si 4428 eronata , aducand soldul lui 371 la valoarea corecta ( pentru ca pretul de achizitie al marfii este cel din facturile de achizitie si este singura valoare corecta). valoarea lui 378 si implicit a lui 4428 calculata de programul de gestiune la rulajul intrarilor de marfa si iesirilor de marfa NU ESTE CORECTA. S-a incarcat stocul intrat la un adaos comercial mediu ( de ex.25%) si s-a scazut la un alt adaos comercial. Formula este destul de complexa si nu o poate face decat un program de gestiune ( au existat la un moment data si 9000 de coduri de bare pe stoc.). Acum in contabilitate am un 371 la un pret de achizitie si un 378 si 4428 cu val.0. Este corect daca am procedat astfel? pot demonstra ca programul a calculat un adaos mediu aferent intrarilor si iesirilor eronat prin fisa marfii catorva articole din cele 9000.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x