Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Bonul de consum

S-a intamplat urmatorul lucru: Din gestiunea principala am avizat+receptionat in amanuntul piesele auto. Dar in cursul lunii august pentru masina firmei a trebuit sa schimbat uleiul si filtrul. Am facut direct bon consum din gestiunea cu amanuntul. Contabila spune ca nu este bine, ca marfa cand intra prima data in firma trebuie distribuita din prima exact unde doresc (respectiv la vanzare cu ridicata, in gestiunea cu amanuntul sau direct pe bon de consum). Intrebarea mea este: chiar nu se poate trimite direct in consum din gestiunea cu amanuntul? Trebuie sa stornez acel ulei si acel filtru in gestiunea centrala, sa fie fara adaos si astfel sa-l trec in consum? Chiar nu permite Legea Contabilitatii scaderea din gestiunea cu amanuntul cu "Bon de Consum" ? Si atunci cand cand marfa distrusa (de ex. ars de soare) si nu se mai poate pune in vanzare, pe aceea cum o scad? O trec inapoi in gestiunea centrala? Sper ca am formulat bine problema mea si ma poate ajuta cineva sa ma lamuresc. Va multumesc anticipat.
Adaugata in   Legea Contabilitatii

3 raspunsuri


la 11 Sep. 2013
Pentru marfa deteriorata intocmiti propunerea de casare, PV de casare la care anexati si Hotararea AGA de aprobare a casarii. Nu colectati TVA la casare, daca respectati conditiile prevazute la art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care deprecierea este definitiva si se datoreaza unor calamitati naturale, bunurile vor fi scoase din gestiune fara sa constituiti ajustari pentru depreciere. Notele contabile sunt urmatoarele: descarcare in baza PV : 607=371 regularizare tva: 635=4427daca nu respectati conditiile prevazute la art. 128 alin. 8 lit. b din Codul fiscal adaosul il stornati: 371=% 378 4428 2.Marfa utilizata pentru consumul propriu, trebuie stornata din gestiune si inregistrata pe cheltuiala, asa cum v-a comunicat si contabila dvs. Potrivit Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 la data intrarii in entitate bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Sep. 2013
Eu cred ca nu trebuie stornat bonul de consum. La momentul in care s-a facut receptia pe unitatea cu amanuntul se stia ca produsele sunt destinate vanzarii. In opinia mea bonul de consum se poate inregistra in raportul de gestiune la valoarea cu amanuntul al produselor folosite, nota contabila de descarcare de gestiune fiind: % = 371 611 378 4428 Pentru determinarea valorii care se trece pe 611 se foloseste valoarea coeficientului k calculat pentru descarcarea de gestiune. Pentru marfa deteriorata, se poate face un proces verbal de constatare a valorii de marfa deteriorata, avand anexat o lista de inventariere in care sunt trecute toate produsele deteriorate, cu cantitate, pret cu amanuntul si valoarea lor totala la pret amanunt, precum si motivul deteriorarii, semnata de gestionarul unitatii. Daca administratorul societatii decide ca marfa deteriorata nu mai poate fi vanduta, se face un PV de propunere spre casare, PV de casare si Hotararea AGA de aprobare a casarii, asa cum a fost mentionat si in raspunsul precedent. Va sugerez ca, daca se poate, sa predati aceste produse deteriorate unui centru de colectare deseuri Nota contabila de evidentiere a PV de casare in opinia mea ar fi: % = 371 607 378 4428 la valoarea cu amanuntul conform listei de inventariere, iar in cazul in care este necesare ajustarea TVA, ea se face la pretul de achizitie al produselor prin nota 635=4428. In acest fel, subliniez, in opinia mea, se completeaza corect si raportul de gestiune.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Nov. 2013
multumesc mult
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x